Plahotniuc face front comun, pentru primăria Chișinău, cu Igor Dodon

Autor: , in Politic / 6 martie, 2018, 17:13

La briefingul de presă de astăzi, Vlad Plahotniuc a anunțat, de fapt,  că opoziția europeană poate înainta orice candidat la primăria Chișinău, în afară de Andrei Năstase, liderul PPDA.

Chiar dacă elementele de comunicare externă au fost altele, președintele Partidului Democrat a mai sugerat ideea că prea puțin contează eforturile opoziției, deoarece va rezolva de unul singur ecuația, ajutat de către partenerul său de afaceri, Igor Dodon. Pe motiv că interesele oligarhului, care conduce una din cele mai nenorocite și asuprite țări din Europa, nu urmăresc scopul ca Chișinăul să fie câștigat de către un opozant intransigent al guvernării.

Tacticile de subversiune și intimidare ale lui Vlad Plahotniuc fiind bine cunoscute, este necesar să definim foarte clar direcția de înaintare a oligarhului, dar și ce mijloace va uza pentru a-și atinge scopul. Dacă scopul este foarte clar – de a-l elimina din cursă pe Andrei Năstase, candidatul cu prima șansă și politicianul care nu va semna, sub nicio formă, armistițiu cu guvernarea coruptă -, apoi căile de atingere a scopului sunt mai multe. În primul rând, de câteva luni trubadurii guvernării oligarhice o provoacă pe Maia Sandu să se distanțeze de PPDA, sub cele mai idioate pretexte. O posibilă ruptură între PAS și PPDA este extrem de dorită de către oligarh, deoarece i-ar asigura confortul la locale, dar și la parlamentare. Pe acest motiv, toate eforturile și resursele regimului oliharhic sunt direcționate pentru a distruge alianța acestor formațiuni politice, unicele partide relevante ale opoziției din Republica Moldova. O încercare de a arunca în aer această alianță se conține până și în mesajul de astăzi a lui Plahotniuc, care a declarat că PDM a luat decizia de a susține alegerile locale anticipate din Chișinău cu un candidat unic al partidelor pro-europene: ”Noi vom susține persoana care va reuși să obțină suportul cel mai mare politic al partidelor de dreapta, relevante alegerilor în municipiul Chişinău. Respectiv suportul Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Liberal, Partidului Platformă Demnitate și Adevăr, a Partidului Popular European.”

Așadar, oligarhul își dorește ca PPDA și PAS să facă front comun cu un partid inexistent – Partidul Popular European -, condus de către un lacheu al guvenării, și cu fosta sa ”amantă” politică, Partidul Liberal, condus de către cel mai ridicol și compromis cuplu al politicii moldovenești – Ghimpu și Chirtoacă. Despre PLDM oligarhul nu a vociferat nimic, ceea ce spune mai totul despre această formațiune, dar și despre declarația lui Deliu, care s-a declarat oarecum surprins de lansarea în campanie a lui Andrei Năstase. Am tot respectul pentru oamenii de onoare din PLDM, dar nu am nici cea mai mică încredere că acest partid ar putea regenera sau reidentifica. De aici, observăm că se încearcă diminuarea rolului PAS și PPDA, în tentativa de a le impune niște companioni răsuflați și compromiși, care doar să inducă alegătorilor confuzie și dezgust.

Oligarhul, prin tot ce face, dorește să bage strâmbe între aceste echipe, PPDA și PAS fiind adevărații exponenți ai opoziției pro-europene. Această realitate nu înseamnă însă că pot fi neglijați membrii și simpatizanții celorlalte partide, precum și cetățenii fără de apartenență la un partid. Dimpotrivă, alianța PPDA-PAS trebuie să coaguleze energiile tuturor celor care s-au convins că agenda de reforme stagnează și că regimul Plahotniuc-Dodon ne conduce spre o catastrofă umanitară. Aceasta este formula unui veritabil ”front comun”, și nu cea sugerată de oligarh. Pentru crearea acestui ”front comun”, care să dărâme actuala guvernare oligarhică, este necesar de făcut un pas concret, strategic, prin delegarea lui Andrei Năstase la cârma Chișinăului. Celelalte opțiuni ar însemna doar pierdere de timp și resurse, tocmai ce-și dorește duetul Plahotniuc-Dodon.

Eduard Bălan

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *