Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) refuză să prezinte raportul Kroll 2 al investigației miliardului de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc Consiliului Suprem de Securitate, pe motiv că, condițiile din acordul încheiat între părți nu ar permite asta. Totuși, președintele Igor Dodon anunță că a insistat ca guvernatorul Sergiu Cioclea să ajungă la un compromis cu cei de la Kroll, pentru a permite prezentarea acestuia.

În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Superior de Securitate guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și directorul Procuraturii Anticorupți, Viorel Morari, au fost audiați cu privire la raportul Kroll 2. După ședință, șeful statului a anunțat că i-a cerut guvernatorului să prezinte în cadrul CSS raportul Kroll 2.

„Am fost informat că BNM a primit ieri, în format electronic, raportul Kroll , iar săptămâna viitoare va fi transmis organelor judiciare. Am cerut prezentarea raportului în cadrul ședințelor CSS. Guvernatorul BNM spune că, conform condițiilor din acord ei nu au dreptul să îl prezinte. I-am cerut domnului Cioclea să discute cu cei de la Kroll și să decidă ca raportul să fie prezentat CSS. El trebuie discutat pe larg”, a anunțat Dodon.

Acesta spune că a fost informat și despre banii recuperați, cei mai mulți venind din activele vândute de la cele trei bănci devalizate – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

„Am fost informat despre recuperarea mijloacelor bănești. Este vorba despre recuperarea unui miliar de lei și alte 3 miliarde de lei recuperate din activele vândute. După cum am spus, pe parcursul acestui an, ar putea fi recuperate în jur de 4,5 miliarde de lei din activele sechestrate materiale sau nemateriale”, a adăugat Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here