Cazul spionului rus otrăvit în Anglia ia amploare. Reacție agresivă a Moscovei

Autor: , in Externe / 7 martie, 2018, 16:22

Moscova a denunţat miercuri acuzaţiile „fără temei” la adresa sa după presupusa otrăvire a unui spion rus în Marea Britanie, acuzaţii ce vizează, în opinia sa, „să stimuleze campania antirusească”, relatează AFP.

Fostul spion Serghei Skripal (66 de ani) şi fiica sa Iulia (33 de ani) sunt spitalizaţi de duminică la terapie intensivă în Salisbury, în sudul Angliei, după „o presupusă expunere la o substanţă toxică”.

Mai multe media au arătat cu degetul spre Rusia, iar ministrul britanic de externe, Boris Johnson, a promis marţi un răspuns „ferm” din partea Londrei dacă „ancheta demonstrează responsabilitatea unui stat”, vizând implicit Rusia, conform Agerpres.

„Această poveste este folosită încă de la început pentru a stimula campania antirusească în media”, a şi-a exprimat regretul purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă. „Este greu de văzut în aceasta altceva decât provocări mediatice destinate să agraveze relaţiile dintre ţările noastre”, a adăugat ea.

În opinia sa, „această poveste va sfârşi ca de obicei: mai întâi, acuzaţii fără temei, apoi ei îşi vor păstra secretele, şi nici jurnaliştii, nici populaţia, nici politicienii nu vor şti ceea ce s-a întâmplat cu adevărat”.

Circumstanţele cazului au adus aminte imediat de moartea lui Alexandr Litvinenko, un fost agent al FSB (serviciile secrete ruse) şi opozant faţă de Vladimir Putin, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu-210, o substanţă radioactivă. Cazul a provocat o criză diplomatică între Rusia şi Marea Britanie, care a fost printre altele unul dintre cei mai puternici susţinători ai sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei pentru rolul său în criza din Ucraina.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X