Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că în seara zilei de marți, 6 martie 2018, a primit raportul final despre investigația fraudei bancare de la companiile Kroll și Steptoe & Johnson.

„Documentul conține informații despre frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A.. Raportul, împreună cu datele operative referitoare la urmărirea fondurilor fraudate, urmează sa fie transmis săptămâna viitoare organelor de anchetă din Republica Moldova de către reprezentanții Kroll conform procedurilor agreate cu consorțiul internațional”, susțin reprezentanții BNM.

O sinteză a raportului de investigație, care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns, a fost publicată pe data de 21 decembrie 2017 pe pagina web a BNM. Documentele sugerează implicarea în frauda suspectată a unui grup mare de persoane și a unor companii afiliate primarului de Orhei, Ilan Șor. Conform anchetei, „Grupul Șor” ar însuma cel puțin 77 de companii.

Expansiunea împrumuturilor de la cele trei bănci a crescut de la 491 milioane de dolari la începutul anului 2012 până la aproximativ 1 miliard de dolari până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. În luna octombrie 2014 aproape 70% din totalul împrumuturilor au fost oferite societăților din „Grupul Șor”, iar în luna noiembrie 2014 cifra a crescut până la 80%.

Conform Raportului Kroll, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014, majoritatea fondurilor, în valoare totală de 478 milioane de dolari, au fost transferate către o bancă letonă, implicată în mecanismul de spălare de bani. Din mai până în noiembrie 2014, o altă bancă letonă a devenit principalul motor de spălare a banilor din cele 3 bănci moldovenești.

Din banii scoși din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, aproximativ 220 milioane de dolari au rămas în Republica Moldova și au fost folosite pentru rambursarea împrumuturilor luate de la cele trei bănci, precum și de la alte bănci din Republica Moldova.

Aproximativ 110 milioane de dolari de fonduri din împrumuturi au fost transferate direct în alte jurisdicții, inclusiv în conturi ale băncilor rusești, fără a trece prin mecanismul de spălare.

Analiza a arătat că „Grupul Șor” a acționat concertat pentru fraudarea băncilor și pentru a ascunde acest lucru prin utilizarea unei rețele de companii colaterale și conturi offshore.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here