Pudelul lui Plahotniuc

Autor: , in Editorial / Politic / 8 martie, 2018, 16:23

S-a dat startul pre-campaniei  pentru primăria Chişinăului şi, cu toate că CEC-ul încă nu a anunţat data în care va avea loc scrutinul ce va desemna viitorul primar, avem deja principalii protagonişti ai bătăliei pentru capitala Moldovei.

Decizia lui Andrei Năstase şi a Platformei DA de a-şi anunţa participarea la bătălia pentru Chişinău l-a obligat pe oligarhul Plahotniuc să-i dea o replică lui Năstase şi, aşa cum ne-a obişnuit democratul, el a anunţat că va susţine un candidat al coaliţiei pro-europene.  În spatele anunţului lui Plahotniuc stă o nouă manipulare, care are ca scop accederea în turul doi al candidatului lui Plahotniuc, „independenta” Silvia Radu. Atât doamna Radu, cât şi Plahotniuc ne transmit un mesaj de nepolitizare a campaniei pentru primăria Chişinăului, obiectiv principal pentru cei doi, având în vedere că democraţii nu depăşesc trei procente pe municipiul Chişinău.

Într-un mesaj postat luni, pe pagina sa de facebook, doamna Silvia Radu invită actorii politici – Sandu, Năstase, Plahotniuc – „să lase primăria în pace. Toţi sunt o apă şi-un pământ”, mesaj ce l-am întâlnit şi în toamna lui 2016, în campania prezidenţială, când pe anumite canale se transmitea „toţi candidaţii sunt ai lui Plahotniuc”, stare de fapt ce-i convine de minune oligarhului, pentru că oricine este pus în aceeaşi barcă cu el pierde din electorat.

Tot în această afirmaţie a doamnei primar interimar şi ilegal Silvia Radu, mai găsim un mesaj foarte interesant. Doamna Radu şi-a însuşit primăria Chişinăului ca şi cum ar fi pe buletin de la maică-sa. Ea se vede acolo drept stăpână, ignorând faptul că primarul în legislaţia ţării este o funcţie eligibilă (aleasă), iar domnia sa nu are un vot al locuitorilor Chişinăului pentru a ocupa această funcţie.

Dacă în toamna anului 2016, Plahotniuc a pus moldovenii în situaţia fatidică de a alege „ori cu mine, ori cu Moscova”, acum, la alegerile pentru primăria Chişinăului, consultanţii săi l-au învăţat să dilueze reprezentantul său într-un candidat independent, astfel încât, dacă doamna Radu ajunge în turul doi, electoratul din Chişinău să aleagă între candidatul Moscovei sau un moldovean autentic, „manager de succes şi pro-european”, în spatele căruia stă tot oligarhul Plahotniuc.

Unde este Maia Sandu?

După alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016, în care Maia Sandu a obţinut un scor fantastic de mare pentru o femeie, consultanţii lui Plahotniuc au început să lucreze la un plan prin care să-i „fure” electoratul Maiei Sandu. Astfel, a apărut în peisaj Silvia Radu, care are un profil izbitor de asemănător cu cel al Maiei Sandu. Ambele sunt femei trecute de prima tinereţe, ambele sunt „manageri de succes”, au ceva bănuţi în conturi, niciuna, nici cealaltă nu stă prost la discursul public, până şi numele lor se aseamănă foarte mult, dar apare o mică diferenţă între ele –  doamna Radu are copii şi familie. Cu alte cuvinte, strategii lui Plahotniuc au creat un personaj care, dacă va accede în turul doi al alegerilor pentru primăria capitalei, va deveni primarul Chişinăului. Mai important decât toate, este, însă, că va face uitat omul politic Maia Sandu, pentru că lidera PAS nu a reuşit să câştige niciun scrutin, iar dacă acum Maia Sandu se află undeva la 12 procente din preferinţele moldovenilor, în iarnă, când vor avea loc alegerile parlamentare, aceasta va depăşi, cu greu, pragul electoral.

Cristian Cobuz

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X