PCRM cere alimentație gratuită pentru elevii claselor a V-XII-a care fac naveta

Autor: , in Social / 9 martie, 2018, 15:07

Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) propune completarea Codului Educației cu prevederea, care ar permite autorităților publice locale asigurarea cu alimentarea gratuită a elevilor claselor V-XII, transportați la și de la instituțiile de învățământ, pe distanțe ce depășesc 2 km.

Potrivit unui proiect de lege înregistrat la Parlament, implementarea reformei privind optimizarea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova a dus la reorganizarea și lichidarea mai multor licee, gimnazii, școli primare și centre extrașcolare. În rezultat, autoritățile administrației publice locale asigură transportarea gratuită a elevilor și cadrelor didactice la și de la instituțiile de învățământ de circumscripție în localitățile rurale, pe distanțe ce depășesc 2 km. Astfel, comuniștii propun ca pentru asigurarea securității vieții și sănătății fizice a elevilor care zilnic se deplasează la și de la instituții școlare prin intermediul transportului școlar trebuie oferită și alimentație gratuită.

Conform autorilor proiectului, unii copii pleacă de acasă înainte de ora 7:00 și revin după 16:00, astfel intervalul dintre mese constituie 7-8 ore, fiind de două ori mai mare decât cel recomandat.

Norma de alimentare raportată pentru anul 2018 constituie 8 lei 80 bani per elev, iar anul școlar include 171 zile de studii. Astfel, conform autorilor proiectului, costul acestuia va fi de circa 240 milioane de lei, iar cheltuielile respective vor fi acoperite din sursele financiare prevăzute la componenta raională pentru educație.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X