NATO acordă statut de candidat pentru Georgia şi Ucraina

Autor: , in Politic / 10 martie, 2018, 11:12

Ucraina, Georgia, Macedonia, Bosnia și Herțegovina au primit statut de candidat din partea NATO. Astfel, Alianța recunoaște dorința acestor țări de a deveni membru cu drepturi depline în cadrul organizației.

Conform unui mesaj pe site-ul oficial al NATO, ușile Alianței rămân deschise oricărei țări europene capabile să își asume obligațiile de membru și să promoveze securitatea în regiunea euro-atlantică.

„Din 1949, numărul țărilor care au aderat la NATO a crescut de la 12 la 29, urmând șapte etape de expansiune. La moment, patru țări și-au exprimat dorința de a adera la NATO. Este vorba de Bosnia și Herțegovina, Georgia, Macedonia și Ucraina”, se arată în mesaj.

Conform organizației, țările care au primit statut de candidat pot fi invitate să participe la elaborarea unui plan de acțiuni pentru aderare, pentru a se pregăti să devină un potențial membru și pentru a-și demonstra capacitatea de a-și îndeplini angajamentele în calitate de viitor membru.

Participarea la elaborarea acestui plan nu garantează calitatea de membru al organizației, dar acesta este principalul mecanism de formare, conform unian.net.

Amintim că, vicepremierul pentru integrare europeană și euroatlantică de la Kiev, Ivanna Klimpuș-Țințadze, a anunțat anterior că până la sfârșitul anului 2018, Ucraina se angajează să modernizeze Ministerul Apărării, ceea ce îi va permite să solicite aderarea la NATO.

Anterior, Alianța Nord-Atlantică a anunţat că Ucraina încă nu este pregătită pentru aderare din cauza multor reforme care stagnează. Pe lângă asta, conform normelor NATO, în componența alianței nu poate intra o țară care se află în război.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X