Reacția lui Tănase, la discuția cu Platon despre miliardul furat: „Nu scoate în evidență nimic interesant. Publicarea unor interceptări ilegale este imorală”

Autor: , in Politic / 10 martie, 2018, 12:42

Ministrul Justiției Alexandru Tănase susține că nu poate fi sigur asupra autenticității înregistrării publicate de postul de televiziune Jurnal TV în seara zilei de 9 martie, în care discută cu unul dintre condamnaţii în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Veaceslav Platon, despre miliardul de dolari furat din sistemul financiar-bancar moldovenesc – cum a fost furat, de către cine și cu implicația cui – căci ea a fost „purtată acum mulți ani”. Totodată, potrivit lui, conținutul discuției nu „scoate în evidență nimic interesant”, decât însăși faptul existenței discuției în sine.

„Într-adevăr îl cunosc pe V. Platon încă din perioada când eram deputați în Parlamentul Republicii Moldova și s-a întâmplat să port și discuții telefonice cu el. Cei care mă cunosc, știu bine că eu răspund la apelurile telefonice ale cunoscuților, oricine ar fi aceștia. Dl Platon este unul din ei. Nu pot fi sigur asupra autenticității acestei înregistrări deoarece discuția a avut loc cu mai mulți ani în urmă și nu i-am dat mare importanță. În realitate, conținutul discuției, în partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant, de cât însăși faptul existenței discuției în sine”, a scris Tănase pe o rețea de socializare.

În context, Tănase se arată îngrijorat că „trăim într-o țară unde nimeni nu este sigur de viața sa privată, libertatea individuală și alte drepturi inerente unei societăți democratice”. Depărtându-se de subiectul principal, el mai spune că a revenit în funcția de ministru al Justiției deoarece consideră că Moldova are nevoie de reforme, astfel încât oamenii să trăiască fără frică, ca nimănui să nu-i fie teamă ca va fi arestat pe nedrept, interceptat ilegal, lipsit de proprietăți ilegal, torturat.

În context, ministrul Justiției declară că „publicarea unor interceptări ilegale este la fel de imorală ca și interceptarea propriu zisă” și că „practica arată că de cele mai dese ori, în spatele unor asemenea sifonări sunt interese în egală măsură de mârșave și meschine”.

Într-o înregistrare audio publicată de Jurnal TV, Alexandru Tănase și Veaceslav Platon îşi spun, pe un ton cordial, simplu, – Saşa şi Slava. Din conţinutul discuţiei rezultă că aceasta avea loc pe când Tănase era şef la Curtea Constituţionala, înainte de arestarea şi condamnarea lui Platon. Platon pare să-i ceară o favoare, deşi nu e clar ce anume, iar Tănase îi spune că a-i împlini doleanţa ar însemna curată sinucidere.

Veaceslav Platon a spus în cadrul convorbirii cu Alexandru Tănase că Dorin Drăguțanu, fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei a participat la furtul miliardului. Veaceslav Platon spune că are dovezi concrete.

De asemenea, omul de afaceri spune că nimeni nu caută banii furați. „După ce vor veni procurori normali și vor vedea ce au făcut acești băieți, se vor apuca de cap. Pentru că ei nu au făcut nimic”, a spus Veaceslav Platon.

Omul de afaceri spune că a vândut acțiunile Victoriabank pe față lui Ilan Șor, dar beneficiarul era Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, ceea ce s-a întâmplat în bănci nu putea avea loc fără implicarea politicienilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X