Liderul partidului Liga (fosta Liga Nordului), Matteo Salvini, a estimat marţi că „o ieşire de manieră improvizată” a Italiei din zona euro „nu este de dorit”, dar a reafirmat totodată că moneda unică este „o eroare”, informează AFP.

„Euro este o eroare, însă eu cred că nu se poate preconiza o ieşire din (zona) euro de o manieră improvizată”, a declarat liderul extremei drepte italiene, în timpul unei conferinţe de presă la Parlamentul European de la Strasbourg.

Salvini, al cărui partid a obţinut 17,4% din voturi în recentele alegeri legislative din Italia, a subliniat că dacă va prelua conducerea guvernului, după cum speră, el nu va respecta regulile europene dacă le va considera contrare intereselor italienilor, mai ales obligaţia de a ajunge la un deficit public plafonat la 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Această limită de 3% „face parte din regulile europene care au fost impuse”, a criticat Matteo Salvini, care îşi va părăsi locul de eurodeputat pentru a deveni senator de Calabria (sudul Italiei). „Dacă este posibil (să fie respectată regula), o voi face (…), însă dacă va trebui, pentru a respecta acest plafon de 3%, să iniţiem disponibilizări sau catastrofe sociale, nu o vom accepta”, a continuat el.

Liderul extremei drepte italiene, aliată a dreptei conduse de Silvio Berlusconi, şi-a reiterat intenţia de a renegocia tratatele europene şi regulile „care au repercusiuni negative asupra vieţii italienilor”, scrie Agerpres.

„Dacă nu vom reuşi (să facem aceasta), atunci nu exclud nicio posibilitate, însă o ieşire improvizată din zona euro nu este de dorit şi aceasta nici nu este de fapt ceea ce ne dorim”, a nuanţat Salvini, evocând o reflecţie asupra „unui plan B”.

„Dacă se doreşte ca Italia să rămână în UE, trebuie de asemenea să se ţină cont de interesele italiene”, a insistat Salvini.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here