(STUDIU) Ştirile false se răspândesc mai repede decât cele adevărate

Autor: , in Cultură/Media / 13 martie, 2018, 17:04

Se spune că o minciună face înconjurul Pământului în timp ce adevărul îşi mai trage încă cizmele, iar acum cercetătorii au demonstrat că această teorie este adevărată.

Afirmaţia, atribuită fie lui Mark Twain, fie predicatorului londonez din secolul XIX, Charles Haddon Spurgeons, a fost patentată cu mult înainte de apariţia reţelelor sociale şi a ştirilor în flux continuu.

Dar un nou studiu realizat de MIT a constatat că ştirile false se răspândesc mult mai rapid pe Twitter decât cele autentice şi totodată ajung la o audienţă mult mai largă, rezultat pe care cercetătorii îl consideră ca fiind „foarte înspăimântător”.

O analiză a ştirilor postate între 2006 şi 2017 a ajuns la concluzia că ştirile false au o probabilitate cu 70% mai mare de a fi transmise din nou pe twitter, faţă de articolele care prezintă fapte autentice. De asemenea, ştirile reale ajung la 1.500 de oameni într-un interval de timp de şase ori mai lung decât relatările trucate.

Deb Roy, care a fost cercetător şef la departamentul media al Twitter din 2013 până în 2017 iar acum este profesor asociat de arte şi ştiinţe media la MIT, a spus că echipa lui a simţit „ceva între surprindere şi uimire” în privinţa noilor descoperiri.

Cercetătorii au început studiul după ce dr Soroush Vasoughi de la MIT a remarcat o serie de informaţii false postate după atentatul de la Maratonul din Boston, din 2013.

Unele tweet-uri afirmau că o fetiţă de opt ani, care alergase în amintirea victimelor atacului armat din Sandy Hook, a fost ucisă, deşi copiii nu au voie să participe la aceste curse. O altă istorie spunea că prietenul unei femei ucise intenţiona să o ceară în căsătorie. „Mi-am dat seama că o bună parte din ceea ce citeam pe mediile de socializare erau zvonuri”, spune dr Vasoughi. „Erau ştiri false”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X