Noi scumpiri la alimente, în luna februarie

Autor: , in Economic / 14 martie, 2018, 16:57

În luna februarie 2018 inflaţia anuală a constituit 5,4%, inclusiv la produse alimentare – 8,1%, mărfuri nealimentare – 2,8% şi servicii prestate populaţiei – 4,7%. Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în februarie 2018 faţă de ianuarie 2018 a constituit 100,2%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,2 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,2 la sută şi la serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută, conform datelor Biroului Național de Statistică.

În luna februarie 2018 faţă de ianuarie 2018 o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare precum cartofi – cu 4,9%, struguri proaspeţi – cu 22,9%, fructe exotice – cu 3,3%, citrice – cu 3,0%, fructe de livadă sămânţoase – cu 1,5%, varză – cu 19,5%, dovlecei şi bostani – cu 18,4%, ceapă uscată – cu 5,2%, sfeclă roşie – cu 4,1%, morcovi – cu 4,0%, ciuperci proaspete – cu 1,3%, lapte şi produse lactate – cu 0,9%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la ouă de găină – cu 8,9%, tomate – cu 7,5%, castraveţi – cu 6,7%, usturoi – cu 4,5%, ardei dulci – cu 2,0%, făină de grîu – cu 1,5%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 1,2%, slănină neprelucrată – cu 1,1%, crupe – cu 1,0%, zahăr tos – cu 0,9%, ulei vegetal – cu 0,8%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, menţionăm, că în perioada de referinţă preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la aparate electrice pentru îngrijirea personală – cu 0,8%, combustibili – cu 0,7%, pantaloni, sacouri şi pulovere pentru copii, mărfuri sportive, sacouri, pulovere, jachete pentru femei, elemente pentru interiorul apartamentului, mobilă, articole de menaj din ţesături, aparate de aer condiţionat, calorifere, plite electrice, aparate pentru prelucrarea informaţiei – pînă la 0,7%, ţigări – cu 2,0%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la televizoare – cu 1,1%, frigidere şi congelatoare – cu 1,0%, telefoane – cu 0,9%, confecţii pentru copii, paltoane şi pardesiuri pentru bărbaţi, scurte de iarnă pentru bărbaţi şi femei, cizme de iarnă pentru bărbaţi şi femei, mijloace de transport, maşini de spălat rufe şi veselă, aragazuri, detergenţi, obiecte de sanitărie şi igienă, aspiratoare, unelte de muncă electrice – pînă la 0,7%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna februarie a fost înregistrată majorare la tarifele medii lunare pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 3,2%, închirierea apartamentelor – cu 0,8%, serviciile pentru îngrijirea personală – cu 0,6%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 5,2%, serviciile transportului aerian de pasageri şi de turism peste hotarele ţării – cu cîte 1,4%, chiria în cămine studenţeşti (or.Comrat) – cu 1,2%, serviciile hoteliere – cu 1,0%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X