Fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) propune adoptarea unei declarații cu privire la condamnarea faptelor de corupere politică și trădare a intereselor alegătorilor în Parlament.

Conform documentului propus de comuniști, Deputaţii Parlamentului Republicii Moldova „condamnă cu fermitate actele de trădare politică şi migraţie politică, numărul cărora a crescut considerabil în Forul legislativ suprem al ţării”. Autorii motivează că, „fenomenul amintit, cunoscut anterior doar vecinilor noştri, a devenit, spre regret, realitatea de zi cu zi şi pentru Republica Moldova. Plecarea individuală şi colectivă a deputaţilor din fracţiunile constituite în baza rezultatelor alegerilor parlamentare, fracţiuni, care reflectă proporţionalitatea reală a alegerii politice a cetăţenilor, această plecare, aducând pagube ireparabile dreptului fundamental al cetăţenilor de a fi reprezentaţi în legislativ, denaturează radical rezultatele voinţei poporului din Moldova”.

Comuniștii motivează că, plecarea masivă a deputaţilor din fracţiunile sale, sincronizată cu desfăşurarea evenimentelor politice importante, este rezultatul unor acțiuni cu rea credinţă săvârşite de către o persoană sau un grup de persoane, care urmăresc interesele personale sau de grup şi care nu au nimic comun cu interesele ţării, dar nici cu normele de morală şi etică.

În document se amintește modul în care Partidul Democrat din Moldova (PDM) a constituit o coaliție majoritară în jurul său. Acțiunea este condamnată de comuniști, care au pierdut astfel 14 deputați imediat după alegerile din noiembrie 2014. „Alegătorii, în cadrul alegerilor parlamentare din 2014, nu au acordat mandat pentru migraţie în Parlament, precum nici pentru formarea unei majorităţi
parlamentare în baza acesteia”, spun comuniștii, care consideră că deciziile adoptate de către majoritatea parlamentară „nelegitimă, nu reflectă expresia voinţei cetăţenilor şi, prin urmare, nu pot fi considerate legitime”.

Autorii declarații sunt de părere că, actele de trădare şi migrare politică ale deputaţilor, întreprinse cu scopul reformatării, contrar voinţei alegătorilor, a structurii politice a Parlamentului, cuprind nu doar laturile morale şi etice negative, contribuie nu numai la degradarea sferei politice a ţării şi creşterea nihilismului şi disperării în raidurile cetăţenilor, dar, de asemenea, constituie o infracţiune penală.

În context, se propune adoptarea declarației, prin care „Parlamentului Republicii Moldova consideră inacceptabilă conformarea cu faptele ruşinoase de corupere politică şi migraţie politică a deputaţilor – fenomen care erodează ireparabil principiile fundamentale ale democraţiei şi parlamentarismului în ţara noastră” și se angajează să depună efortul necesar pentru a elabora şi
adopta modificările legislative corespunzătoare.

De asemenea, conform declarației, Parlamentul Republicii Moldova face apel către autoritățile competente ale ţării să folosească în totalitate normele legislaţiei în vigoare, precum şi mecanismele de aplicare a acestora în vederea elucidării descoperirii, prevenirii şi neadmiterii faptelor de corupere politică şi de şantaj politic a reprezentanților poporului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here