Oleg Sârbu, unul dintre cei mai prosperi aleşi ai poporului, firmele căruia câştigă contracte de milioane de lei cu instituţiile statului, a distribuit, în numele său şi al Partidului Democrat din Moldova, pe care îl reprezintă în Parlament, colete cu ajutoare umanitare, donate copiilor din Republica Moldova de o fundaţie din Olanda. Pachetele umanitare au ajuns în Republica Moldova la început de 2018, fiind oferite de Fundaţia „Edukans” unei alte fundaţii din Republica Moldova – Misiunea „Micul Samaritean”.

La scurt timp, în baza parteneriatelor, fundaţia din Republica Moldova a repartizat ajutoarele. Pe 25 ianuarie 2018, 500 de cutii ajung la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, iar pe parcursul lunii februarie, alte cutii sunt oferite unor grădiniţe, biserici, dar și altor câteva instituţii din Republica Moldova, conform unei investigații a Ziarului de Gardă.

La 26 februarie 2018, deputatul Oleg Sârbu, deşi nu apare în lista celor care au primit ajutor umanitar, ajutat de colegi de partid, împarte cutiile fundaţiei olandeze în scopuri politice într-un sat din r. Edineţ. Alesul poporului anunța că a fost însoţit de Iurie Garas, preşedintele raionului din partea PDM, Aliona Pistruga, preşedinta organizaţiei de femei Edineţ a PDM, dar şi de Ghenadie Cucu, coordonatorul secretariatului geneneral al PDM Edineţ.

„Am ţinut să merg în timpul vizitei la instituţiile de învăţământ, gimnaziul şi grădiniţa de copii din localitate, unde am discutat cu cadre didactice, dar şi cu discipoli despre reuşitele, dar şi problemele lor”, puncta Oleg Sârbu pe acea reţea de socializare, profilul căruia a apărut, întâmplător sau nu, la doar câteva săptămâni după ce Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, anunţa introducerea în Republica Moldova a sistemului de vot uninominal, transformat ulterior în sistem mixt, care presupune că, în următorul legislativ, vor accede cel puţin 50 de deputaţi aleşi direct de cetăţeni.

Johan van der Pols, reprezentant al Fundaţiei „Edukans”, spune, într-o declaraţie oferită prin e-mail pentru ZdG, că singura entitate din R. Moldova care a beneficiat de ajutoare umanitare din partea „Edukans” este Fundaţia creştină de caritate „Micul Samaritean”, înregistrată în 2001 şi condusă de Anatolie Marandiuc. „Donaţia a fost făcută către Misiunea „Micul Samaritean” din Moldova. Ei distribuie cadourile către copiii săraci”, a punctat acesta.

Deputatul Oleg Sârbu a avut un mesaj confuz, cu explicaţii contradictorii, atunci când l-am întrebat cum au ajuns cutiile umanitare în posesia sa. Iniţial, acesta a spus că ajutoarele umanitare, pe care le-a oferit în numele său, erau de la Fundaţia „Edukans”. După ce i-am zis că fundaţia ne-a anunţat că nu i-a dat lui sau partidului asemenea cutii, acesta şi-a schimbat mesajul. Urmăriţi, mai jos, o parte din discuţia telefonică pe care am purtat-o cu deputatul Oleg Sârbu pe 7 martie 2018.

Întreaga investigație poate fi citită aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •