Rusia deține controlul de facto asupra Transnistriei. Iată cum au colaborat Tiraspolul și Moscova la organizarea alegerilor prezidențiale din 18 martie

Autor: , in Politic / 16 martie, 2018, 16:18

Duminică, 18 martie, în Federația Rusă vor fi organizate alegeri prezidențiale. Cu această ocazie, autoritățile de la Moscova au decis deschiderea a 27 de secții de votare în Republica Moldova. Dintre acestea, 3 sunt constituite în teritoriul controlat de autoritățile constituționale și alte 24 sunt constituite în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

În context, asociația Promo-LEX își exprimă îngrijorarea privind lipsa coordonării cu autoritățile de la Chișinău vizavi de deschiderea a 24 secții de votare pe teritoriul regiunii transnistrene, cu ocazia alegerilor prezidențiale din Rusia.

Asociația regretă modul în care s-a decis constituirea și funcționarea celor 24 secții de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. „Considerăm că aceste acțiuni, care nu par să fie coordonate cu autoritățile Republicii Moldova, sunt contrare cutumelor diplomatice și vin să confirme o dată în plus că anume Federația Rusă deține controlul de facto asupra administrației regiunii transnistrene”, subliniază asociația.

Promo-LEX subliniază că autoritățile Federației Ruse au un comportament și mesaj total diferit atunci când sunt somate să intervină în situațiile de încălcare a drepturilor omului de către reprezentanții administrației secesioniste și refuză executarea Hotărârilor Curții Europene pentru Drepturile Omului.

„În aceste situații, autoritățile ruse invocă lipsa jurisdicției acestora asupra acestui teritoriu și lipsa controlului asupra administrației de la Tiraspol. Totuși, după cum se observă inclusiv în situația actuală de constituire și funcționare a secțiilor de votare, Federația Rusă continuă să ofere atât suportul cât și să exercite controlul politic, diplomatic, economic, social, militar și mediatic foarte generos și necondiționat. Reiterăm că acest suport este exercitat contrar normelor dreptului internațional și documentelor bilaterale semnate cu Republica Moldova”, mai spun reprezentanții Asociației.

Lipsa reacției din partea Chișinăului

De asemenea, Promo-LEX regretă și lipsa unor reacții oficiale clare din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova – în special a MAEIE – pe faptul organizării alegerilor prezidențiale ruse pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă în trecut astfel de acțiuni unilaterale erau dur criticate la nivel oficial.

Cum au colaborat Tiraspolul și Moscova la organizarea alegerilor prezidențiale din 18 martie

Promo-LEX menționează că alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea transnistreană par să fie desfășurate cu încălcarea legislației Rusiei. Din moment ce administrația de la Tiraspol își asumă anumite angajamente, inclusiv materiale, precum transportarea alegătorilor la secțiile de votare, este încălcat art. 9 din Legea Federală a Federației Ruse cu privire la alegerile Președintelui, care stabilește fără derogări că finanțarea evenimentelor referitoare la pregătirea și desfășurarea alegerilor președintelui Federației Ruse se realizează (exclusiv) din contul resurselor financiare din bugetul federal.

De asemenea, ținând cont de faptul că Federația Rusă recunoaște regiunea transnistreană și administrația acesteia ca o parte a teritoriului Republicii Moldova, implicarea directă a administrației de facto de la Tiraspol în alegeri este contrară art. 11 din aceeași Lege, care stabilește neadmiterea participării în alegerile prezidențiale ale cetățenilor străini, apatrizilor, organizațiilor și mișcărilor internaționale, organizațiilor necomerciale care îndeplinesc funcții de agent străin.

Colaborarea activă dintre administrația de facto de la Tiraspol și autoritățile Federației Ruse pentru organizarea acestor alegeri este confirmată prin faptul că ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a cerut direct asistența administrației de la Tiraspol pentru organizarea alegerilor în Transnistria, fără a solicita avizul MAEIE și Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova, iar așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a ordonat „punerea la dispoziţia unor comisii electorale formate de Ambasada Rusiei în Republica Moldova a unor spaţii, mijloace de transport şi de comunicaţie necesare desfăşurării alegerilor.

Totodată, așa-numita administrație de la Tiraspol a făcut campanie electorală prin organizarea unor evenimente publice și s-a angajat să asigure transport gratuit pentru toți cei care vor dori să voteze.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X