Analist român: Sper ca Platforma DA și PAS să participe împreună în alegeri

Autor: , in Politic / 17 martie, 2018, 16:45

Chiar dacă multă lume și-a pierdut speranța, există forțe politice pro-europene care pot reconstrui povestea de succes a apropierii Moldovei de UE, susține analistul politic român Armand Goșu. El mai spune că aceste partide sunt Platforma DA și PAS și că cele două formațiuni politice trebuie să formeze o alianță în vederea alegerilor parlamentare.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Revista Polis că actualii purtători ai „mesajelor pro-europene la Chișinău au mari probleme de integritate”, referindu-se la Partidul Democrat.

„Dacă oligarhul Plahotniuc a devenit liderul curentului pro-european, atunci Moldova n-are nici un viitor în UE. Cu un rating negativ de peste 90%, în toate sondajele de opinie, un personaj desprins parcă din romanele rusești, Plahotniuc poate doar să compromită orice temă cu care se asociază. Din păcate, astăzi, la Chișinău, oligarhul Plahotniuc poartă steagul albastru cu steluțe, al UE. Rusia a primit astfel un cadou la care nici nu îndrăznea să viseze”, a punctat Armand Goșu.

Analistul consideră că există alternative în opoziție și că acestea ar trebui să se consolideze.

„Mă gândesc în primul rând la cele două partide pro-europene, care bat la ușa Partidului Popular European, la Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, și la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, al cărui lider este Andrei Năstase. Sper ca cele două forțe politice să formeze o alianță și să coopereze și cu segmentele active ale societății civile din Moldova pentru ca să ofere o alternativă credibilă în alegerile care ar trebui să aibă loc în această toamnă. Miza este foarte mare, e vorba de reconstruirea vectorului politic european în societatea moldovenească”, a mai spus Goșu.

El a remarcat și faptul că Partidul Democrat face tot posibilul pentru a crea disensiuni între cele două partide.

„Singura șansă a lui Plahotniuc de a fi acceptat ca interlocutor pentru partenerii externi ai Moldovei este ca el să sugrume noile partide politice, precum PAS și PPDA, ca să țină împărțită scena politică „geostrategic”, el, chipurile lider pro-europen, de o parte, Dodon, lider pro-rus, de cealaltă parte. Pentru asta, Plahotniuc a schimbat sistemul de vot, iar controlul pe care-l exercită asupra instituțiilor statului poate lăsa loc la tentative de falsificare a alegerilor, lucru care ar trebui să ne îngrijoreze serios”, a subliniat Armand Goșu.

„Șansa Moldovei ar fi ca alianța pro-europeană să ia destul de multe voturi, pentru a negocia participarea la o coaliție, punând condiția evacuării lui Plahotniuc de pe scena politică de la Chișinău. Iar în cazul în care democrații lui Plahotniuc formează o coaliție cu socialiștii lui Dodon, alianța pro-europeană ar putea crește în opoziție și, ce-i mai important, va infirma povestea geopolitică pe care Plahotniuc o vinde atât de bine în diverse capitale occidentale”, a mai spus sursa citată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X