Victor Parlicov, despre noile tarife la gazele naturale, aprobate în an electoral: ANRE este utilizată ca instrument politic

Autor: , in Politic / 17 martie, 2018, 11:53

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat, vineri, o scădere medie de peste 20% a tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali în 2018. Dar experţii independenţi au atenţionat încă în ianuarie că ar exista premise pentru această reducere. Mai mult, expertulul în energetică de la IDIS Viitorul, în trecut director general al ANRE, Victor Parlicov, spune că ANRE a tărăgănat aprobarea noilor tarife până la campania electorală, astfel încât partidul de guvernământ să colecteze beneficii.

„Suspiciunea mea pe care am expus-o și pe parcursul anului trecut a fost că agenția, din nou, va fi utilizată ca instrument politic și se va tărăgăna cu aprobarea noilor tarife și cu reducerea tarifelor care trebuia să se întâmple, se va tărăgăna până la campania electorală sau până în preajma campaniei electorale ca partidul de guvernământ să colecteze beneficiile electorale din acest caz. Asta a fost ipoteza mea”, declară Parlicov într-un interviu pentru Europa Liberă.

Acesta apreciază că, societatea civilă, care de nenumărate ori a arătat că tarifele trebuie micșorate, a forțat ANRE să ia această decizie cât mai repede.

„Eu cred că odată ce societatea civilă a declanșat discuții publice la sovietul necesității de reducere a tarifelor în luna ianuarie, cred că deja nu prea aveau mult de ales nici cei de la ANRE, dar nici factorul politic și deja a început să acumuleze puncte negative din partea societății pentru fiecare zi de întârziere de revizuire a tarifelor. Eu cred că da, a fost un factor declanșator, un factor de provocare”, mai spune expertul.

Vorbind despre faptul că ANRE a anunțat că va recalcula plățile pentru lunile ianuarie și februarie, expertul spune că acesta va fi un pas care va demonstra, încă o dată, că agenția este controlată politic, întrucât, despre aceasta, pentru prima data a vorbit premierul Pavel Filip.

„În primul rând, ar fi o premieră și ar însemna că agenția, cu adevărat, este controlată politic. Pentru că propunerea aceasta și această idee ca tarifele să intre în vigoare retroactiv prima dată am auzit-o din gura prim-ministrului Filip. Dumnealui a spus că tariful va fi redus, nu numai că redus, dar redus de la începutul anului, retroactiv”, apreciază Victor Parlicov.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X