Boțan, în contextul alegerilor din Rusia: Să ne preocupăm de ce se întâmplă în Moldova, unde lucrurile degradează

Autor: , in Politic / 19 martie, 2018, 17:54

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă nu pot fi considerate nici pe departe unele libere, dar democrația electorală continuă se degradeze și în Republica Moldova, susține analistul politic Igor Boțan în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a declarat că Federația Rusă este demult un „regim hibrid”, lipsit de „democrație electorală”, stare la care a ajuns și Republica Moldova începând cu anul 2017, potrivit rapoartelor internaționale.

„Primind calificativul de „regim hibrid”, Republica Moldova în mod automat pierde de fapt calificativul de „democrație electorală”, așa cum a fost de la declararea independenței țării noastre. Acum, instituțiile locale și internaționale specializate în monitorizarea proceselor democratice din Republica Moldova constată că climatul media din Republica Moldova a degradat, în pofida faptului că guvernanții s-au angajat să demonopolizeze mass-media, să demonopolizeze piața de reclamă…”, a precizat analistul politic.

El a spus că Republica Moldova se află totuși într-o situație diferită față de cea din Federația Rusă, întrucât Moscova își poate permite mult mai multe decât Chișinăul la acest capitol.

„Pentru o țară precum Republica Moldova, la hotarele Uniunii Europene, angajată într-un anumit proces, să aibă astfel de calificative ca „regim hibrid”, un regim care controlează presa, care înăbușă prin metode economice dezvoltarea mass-media, când convertește prin acte de corupție politică primarii cu sutele, consilierii cu miile, de unde te poți aștepta la un fel de democrație, cel puțin electorală, când alegerile sunt – de bine, de rău – declarate libere și corecte? Din acest punct de vedere, da, Republica Moldova merge pe o traiectorie proastă, negativă, dar lucrurile nu pot fi comparate cu Rusia, pentru că Rusia își poate permite foarte-foarte multe lucruri din cauza autosuficienței, pentru că este o țară mare, bogată, influentă”, a precizat analistul.

„Atunci când vorbim despre ceea ce se întâmplă în Federația Rusă, trebuie să ne preocupăm foarte mult și să observăm ce ni se întâmplă aici nouă, în Republica Moldova”, a concluzionat Igor Boțan.

Amintim că Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au transmis luni că alegerile prezidenţiale din Rusia s-au derulat în general corect, în ciuda „lipsei unei veritabile concurenţe” şi a unor nereguli menite a spori prezenţa la vot.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X