(DOC) Comisia de la Veneția a dat avizul: „Schimbarea sistemului electoral mixt contravine recomandărilor anterioare”

Autor: , in Politic / 19 martie, 2018, 17:50

Schimbare sistemului electoral de vot operată de actuala guvernare în vara anului 2017 contravine recomandărilor anterioare ale Comisiei de la Veneţia şi OSCE/Biroul pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, se arată în avizul dat de experții Comisiei pe marginea implementării sistemului mixt, votat de deputații PDM, PSRM și PPEM în vara acestui an, pe fondul protestelor stradale.

Conform avizului, autoritățile nu au ținut cont de mai multe recomandări ale Comisiei și au aprobat sistemul electoral mixt, cu mai multe carențe. În aviz se arată că, îngrijorarea în ceea ce priveşte riscul ca parlamentarii aleşi în circumscripţii să fie influenţaţi de interese din lumea businessului sau de alţi actori care îşi urmăresc propriile interese nu a fost luată în calcul de autorități.

De asemenea, Comisia de la Veneția avertizează asupra pragului electoral, care ar fi rămas destul de mare – 6% pentru partidele politice și 8% pentru blocurile politice. Comisia recomandă ca stabilirea pragului electoral să fie justificată de cadrul legislativ și contextul politic. Făcând trimitere la alegerile din 2014, când în Parlament au acces doar 5 partide politice, Comisia de la Veneția recomandă reducerea, în mod constant, a pragurilor.

Experții fac trimitere și la rapoartele de integritate care trebuie prezentate de candidați. Conform avizului, componentele acestor rapoarte trebuie revizuite. Mai exact, Comisia Electorală Centrală (CEC) și comisiile electorale ar trebui să stabilească doar dacă candidaţii pot candida la funcţie în baza criteriilor formale, de exemplu – dacă au prezentat listele de semnături sau dacă au fost numiţi legal de un partid politic, fără a se expune asupra faptului dacă potențialul candidat este potrivit pentru mandatul de parlamentar, luând în considerare starea de sănătate a acestuia şi activitățile lui anterioare. Mai mult, Comisia atenționează că certificatele de integritate trebuie să fie aplicate imparțial.

Comisia de la Veneţia mai recomandă ca termenul limită pentru depunerea listelor de candidaţi să fie cât mai scurt, astfel încât listele să nu poată fi modificate aproape de ziua alegerilor.

Conform avizului, neclarități apar și la modul de constituire a circumscripțiilor uninominale. Mai exact, se spune că este neclar modul în care a fost constituită Comisia care a stabilit circumscripțiile. De asemenea, Comisia își exprimă îngrijorarea și vizavi de pragul de constituire al circumscripțiilor – 55.000 – 60.000 de alegători. Conform avizului, fără a se ține cont de acest prag, în Taraclia a fost constituită o circumscripție cu doar 35.082 de alegători, iar în Găgăuzia pe o circumscripție se regăsesc 67.278 de alegători.

Totodată, experții fac referire la modul în care au fost constituite circumscripțiile uninominale pentru alegătorii din Transnistria și moldovenii din diaspora. Mai exact, experții recomandă stabilirea unor criterii clare de constituire a circumscripțiilor peste hotare.

Experții Comisiei de la Veneția atenționează și asupra faptului că noul sistem electoral nu stabilește clar în ce caz o plângere poate fi depusă împotriva unui candidat. Autoritățile sunt avertizate că, cazurile de defăimare nu ar trebui rezolvate într-o manieră foarte rapidă – o zi – fără a rezerva timp potrivit pentru a aduce argumente legale în faţa organelor judiciare. Totodată, se spune că, candidații ar putea fi implicaţi în mai multe procese de judecată intentate împotriva lor şi ar avea puţin timp pentru campanie.

Comisia a remarcat faptul că totuși s-a ținut cont de unele recomandări, nu toate însă puse în practică. Astfel, a fost constituită o comisie pentru delimitarea circumscripțiilor, independența căreia este, însă, în pericol în contextul în care numirea membrilor a fost lăsată la discreția Guvernului. De asemenea, Comisia salută descreșterea volumului de donații către companii până la 25%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X