Un europarlamentar atenționează Chișinăul că organizarea alegerilor nu mai este doar o chestiune națională, după adoptarea sistemului mixt

Autor: , in Fără categorie / 19 martie, 2018, 15:53

Alegerile din Republica Moldova sunt o chestiune de suveranitate a țării, însă, organizarea acestora nu mai este o chestiune națională, ci influențează și implică o comunitate mai largă, întrucât țara este membră a Consiliului Europei, spune europarlamentarul lituanian (ALDE) Petras Auštrevičius, în contextul criticilor aduse Guvernului de la Chișinău, care a schimbat sistemul electoral de vot în unul mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a partenerilor internaționali și care spune că nimeni nu are dreptul să dicteze țării cum ar trebui să procedeze.

În context, acesta recomandă Guvernului să pună în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția, întrucât atunci când a fost schimbat sistemul electoral de vot în unul mixt, cu votul deputaților din PDM, PSRM și PPEM nu a existat o consultare publică largă, și nici toate vocile politice din Republica Moldova nu au fost solicitate să își spună părerea.

„Alegerile sunt o chestiune de suveranitate, desigur. Organizarea alegerilor, cât sunt acestea de transparente și corecte nu mai este o chestiune națională, ci influențează și implică o comunitate mai largă. Moldova nu este încă stat membru al UE, dar este membră a Consiliului Europei. Și de aceea spun că chestiunea alegerilor nu este una de competența exclusivă a guvernului moldovean. De exemplu, pentru aceste schimbări nu a fost organizată o consultare publică largă, și nici toate vocile politice din Moldova nu au fost solicitate să își spună părerea. Însă timpul nu este pierdut. Niciodată nu este prea târziu să punem în aplicare recomandările Comisiei Veneția. Cred că ar fi înțelept pentru guvernul moldovean să reacționeze, iar noi să spunem încă o dată ce așteptăm de la Moldova în viitorul apropiat”, a declarat oficialul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Acesta mai transmite că, UE este conștientă de faptul că Republica Moldova are nevoie de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, care întârzie să fie acordată, însă comunitatea „nu poate închide ochii”, pentru că aceste criterii politice sunt foarte importante pentru ea.

„Știu că Moldova are nevoie de asistență financiară, pentru locuri de muncă, pentru infrastructură, dar nu putem închide ochii, pentru că aceste criterii politice sunt foarte importante pentru UE. Uitați-va și chiar la state membre precum Polonia sau Ungaria, care sunt serios criticate pentru că nu respectă criteriile politice. Ca atare, aceste criterii sunt esențiale atât pentru statele membre, cât si pentru statele asociate”, mai spune Petras Auštrevičius.

Amintim că, autoritățile de la Chișinău au schimbat sistemul electoral de vot împotriva criticilor și recomandărilor Comisiei de la Veneția și a comunității internaționale, declarând că nimeni nu are dreptul să se implice în politica țării. În consecință, UE a decis să condiționeze asistența macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X