Emmanuel Macron va lansa o campanie internaţională de promovare a limbii franceze pe întreg mapamondul. Anunţul oficial va fi făcut marţi, la Academie Française, potrivit The Guardian.

Campania lui Macron nu se va limita doar la clubul ţărilor vorbitoare de limbă franceză, cunoscut sub numele de „La Francophonie” – multe dintre care se află în Africa – ci pe întreg globul pământesc.

Ambasadorii din Ghana şi Nigeria – ţări în care se vorbeşte engleza – vor fi de asemenea prezenţi la discursul lui Macron de marţi.

La ceremonie va veni şi autoarea Leïla Slimani, laureată a premiului Goncourt, pe care Macron a numit-o, anul trecut, reprezentantul său personal în afaceri francofonice.

Oficialii de la Elysée au insistat pe ideea că această campanie prezidenţială nu este o provocare la adresa limbii engleze, ci o mişcare pentru crearea unei lumi multilingve.

În pofida acestor declaraţii, campania a trezit anumite suspiciuni pentru britanici.

Într-o vizită la Delhi de săptămâna trecută, Macron a vorbit cu studenţii indieni, invitându-i să „obţină acces în Europa” prin alegerea unei universităţi franceze.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a venit repede cu o replică, susţinând că ţara sa are universităţi mai bune.

Macron a promis să promoveze franceza încă în campania sa electorală de anul trecut.

Într-un discurs pe care preşedintele francez l-a ţinut în noiembrie 2017, în Burkina Faso, o ţară din vestul continentului african, acesta a spus că franceza ar putea „fi cea mai vorbită limbă din Africa… poate chiar din întreaga lume”.

Franceza este acum a şasea cea mai vorbită limbă din lume – după chineza mandarină, engleză, hindi, spaniolă şi arabă.

La momentul actual, există mai mulţi vorbitori de franceză în afara Franţei decât în interiorul ei.

Se estimează că, până în anul 2050, peste 700 de milioane de oameni vor vorbi franceza, iar 80% din aceştia vor fi din Africa.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here