Donald Tusk explică de ce nu l-a felicitat pe Vladimir Putin

Autor: , in Externe / 21 martie, 2018, 22:08

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri că nu l-a felicitat pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru ”renumire”, relatează Reuters.

„După atacul de la Salisbury, nu am dispoziţia de a sărbători renumirea preşedintelui Putin”, a răspuns Tusk reporterilor, la întrebarea de ce nu l-a felicitat pe liderul de la Kremlin, care a obţinut al patrulea mandat, în urma alegerilor desfăşurate duminică în Rusia.

Reuters remarcă divergenţa clară de opinii la vârful Uniunii Europene, în privinţa atitudinii faţă de Rusia: preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a felicitat pe Putin pentru realegere, fără a face referire la atacul cu agent neurotoxic împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, pe teritoriul Regatului Unit. Juncker i-a trimis marţi o scrisoare scurtă preşedintelui rus, exprimându-şi speranţa că acesta „va restabili o ordine de securitate paneuropeană bazată pe cooperare”.

Londra a repetat miercuri acuzaţiile la adresa Moscovei, pe seama căreia pune atentatul. Premierul britanic, Theresa May, le va cere joi omologilor ei europeni să condamne Rusia. Un proiect de declaraţie comună a liderilor UE, consultat de Reuters, urmează să afirme că Uniunea „priveşte extrem de serios evaluarea Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie răspunzătoare” de otrăvirea lui Skripal şi a fiicei acestuia, scrie Agerpres.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) apreciază că alegerile prezidenţiale din Rusia nu au oferit o alternativă reală şi au fost marcate de presiuni incorecte asupra criticilor puterii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X