(VIDEO) Circ în loc de pâine: Arena cu care se laudă Plahotniuc va fi construită pe bani alocați de finanțatori externi pentru reabilitarea drumurilor

Autor: , in Politic / 21 martie, 2018, 16:40

Cele 200 de milioane de lei care sunt preconizate pentru alocarea din partea Republicii Moldova la construcția Arenei Chișinău, proiect anunțat acum o săptămână de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar urma să fie retrase din Proiectul de susţinere a Programului în sectorul drumurilor, axat pe reabilitarea şi întreţinerea drumurilor existente. Acești bani ar veni de la finanțatorii externi ai Republicii Moldova, însă, președintele Parlamentului, Andrian Candu, nu vede nicio problemă în asta.

Întrebat în cadrul unui briefing de presă, cum se face că banii alocați de finanțatorii externi pentru întreținerea drumurilor ajung să fie preconizați pentru un proiect anunțat de la sediul PDM, Candu a explicat că atunci când s-a solicitat ministerului Finanțelor să identifice resurse financiare, s-a constatat că singura sursă posibilă este din sumele pe care le prevede Republica Moldova pe diferite proiecte investiționale.

„În discuțiile cu reprezentanții ministerului Finanțelor am estimat că vom avea nevoie de 100 – 200 de milioane de lei. Colegii de la ministerul Finanțelor ne-au comunicat că singura sursă posibilă este din sumele pe care le prevede Republica Moldova pe diferite proiecte investiționale. Deoarece proiectul de lege deja era în Parlament, am rugat colegul Vladimir Andronache să facă un astfel de amendament, coordonat cu ministerul Finanțelor și avizat de Guvern la capitolul investiții în construcții privind Arena Chișinău. Iată de ce astăzi a ajuns în buget. Când vom avea oferta investitorilor și vom ști suma exactă a contribuției din partea statului rectificările de vigoare se vor face în bugetul Republici Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Rugat să precizeze dacă nu era corect ca investitorii străini să fie informați despre aceasta, speakerul a luat la rost reportera.

„Nu ați înțeles probabil. Ați venit fixată pe o anumită întrebare și insistați cu ea”, a completat Andrian Candu.

Potrivit unei amendament la proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2018, Andronachi a propus „inițierea lucrărilor de construcție a arenei polivalente în vederea dezvoltării infrastructurii în domeniul sportului şi recreării sportive, care va da posibilitatea creării unei baze materiale și condițiilor dezvoltării sportului și îmbunătățirea calității vieții tinerii generații”.

Drept argument invocat de parlamentar era faptul că „capitala la moment nu dispune de o bază materială corespunzătoare standardelor europene, care ar satisface necesităţile şi cerinţele societăţii conform tendinţelor actuale de dezvoltare polivalentă”.

Potrivit lui Andronachi „finanţarea propusă constituia primul pas în vederea iniţierii construcţiei arenei polivalente, iar ulterior vor urma acţiuni de atragere a investitorilor pentru lucrărilor iniţiate”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X