Fiul lui Gaddafi, martor principal în procesul împotriva lui Sarcozy

Autor: , in Externe / 22 martie, 2018, 17:41

Fiul fostului lider al Libiei, Muammar Gaddafi, s-a oferit să aducă dovezi împotriva lui Nicolas Sarkozy, ex-președintele francez, care a fost arestat miercuri, acuzat că ar fi primit milioane de dolari de la dictatorul din Libia.

Seif al-Islam Gaddafi susţine că a fost martor ocular atunci când i-au fost transmise fonduri omului lui Sarcozy din capitala Libiei, Tripoli.

„Pot confirma că încă posed dovezi solide în privinţa lui Sarkozy,” a declarat cel de-al doilea fiu al fostului dictator într-o conversaţie pe WhatsApp pentru Africanews, partener al Euronews.

„Am văzut cu propriii ochi cum i-a fost livrată prima sumă de bani omului lui Sarcozy,Claude Guéant, în Tripoli.”

Seif al-Islam Gaddafi a mai spus că este satisfăcut de arestarea lui Sarcozy şi că ar vrea să depună mărturii împotriva politicianului de 63 de ani, care a fost președintele Franţei între 2007 şi 2012.

Sarcozy este acuzat că ar fi finanţat campania sa din 2007, care a avut un mare succes, cu 50 de milioane de euro primiţi de la Muammar Gadhafi.

Suma înseamnă mai mult decât limita dublă a unei finanţări de campanie electorală de la acea vreme.

Potrivit AP, acuzațiile includ finanțarea ilegală a campaniei, corupţie pasivă şi delapidarea bugetului libian.

Sarcozy se declară nevinovat.

După alegerile din 2007 

La scurt timp după câștigarea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Franţei, Sarcozy l-a invitat pe Muammar Gaddafi într-o vizită de stat în Franţa.

În 2011, însă, preşedintele francez era în fruntea liderilor care susţineau bombardamentele NATO din Libia, care i-au ajutat pe rebeli să îl înlăture pe Gaddafi de la putere.

Muammar Gaddafi a fost omorât în timpul violenţelor din Libia din 2011.

Acum, statul african este împărţit între guvernele rivale din est şi vest, în timp ce porturile şi plajele se află în mâinile grupărilor armate.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X