Documentele de investigație Kroll au fost transmise Procuraturii Anticorupție

Autor: , in Economic / 23 martie, 2018, 14:32

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că a primit în mod oficial toate documentele de investigație ale consorțiului internațional Kroll și Steptoe & Johnson, care au fost transmise Procuraturii Anticorupție.

Documentele se referă la frauda care a dus la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii S.A., Banca Socială S.A. și Unibank S.A.. Reprezentanții Kroll și Steptoe & Johnson și-au confirmat disponibilitatea de a colabora cu organele de anchetă moldovenești, pentru a susține efortul de recuperare a bunurilor fraudate pe plan internațional, dar și pentru a întări baza probatorie în procedurile inițiate pe plan intern.

Informația din raport a fost prezentată publicului larg, în luna decembrie 2017, într-o sinteză care dezvăluie cum au fost furați banii, precum și țările prin care aceștia au circulat sau în care au ajuns. Documentele sugerează implicarea în frauda suspectată a unui grup mare de persoane și a unor companii afiliate primarului de Orhei, Ilan Șor. Conform anchetei, „Grupul Șor” ar însuma cel puțin 77 de companii.
Expansiunea împrumuturilor de la cele trei bănci a crescut de la 491 milioane de dolari la începutul anului 2012 până la aproximativ 1 miliard de dolari până la sfârșitul lunii noiembrie 2014. În luna octombrie 2014 aproape 70% din totalul împrumuturilor au fost oferite societăților din „Grupul Șor”, iar în luna noiembrie 2014 cifra a crescut până la 80%.

Conform Raportului Kroll, în perioada ianuarie 2012 – aprilie 2014, majoritatea fondurilor, în valoare totală de 478 milioane de dolari, au fost transferate către o bancă letonă, implicată în mecanismul de spălare de bani. Din mai până în noiembrie 2014, o altă bancă letonă a devenit principalul motor de spălare a banilor din cele 3 bănci moldovenești.

Din banii scoși din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, aproximativ 220 milioane de dolari au rămas în Republica Moldova și au fost folosite pentru rambursarea împrumuturilor luate de la cele trei bănci, precum și de la alte bănci din Republica Moldova.

Aproximativ 110 milioane de dolari de fonduri din împrumuturi au fost transferate direct în alte jurisdicții, inclusiv în conturi ale băncilor rusești, fără a trece prin mecanismul de spălare.

Analiza a arătat că „Grupul Șor” a acționat concertat pentru fraudarea băncilor și pentru a ascunde acest lucru prin utilizarea unei rețele de companii colaterale și conturi offshore.

În plus, documentele analizate de Kroll relevă faptul că, conturile celei de-a doua bănci letone au fost afiliate și controlate de „Grupul Șor” și că Ilan Șor a avut corespondență directă cu banca și a furnizat indicații despre circulația milioanelor care au trecut prin ea.

În cele două bănci letone au fost create 81 de conturi bancare. Majoritatea conturilor erau deținute de asociații cu răspundere limitată din Regatul Unit sau companii înregistrate în locații offshore, cum ar fi Belize, Insulele Virgine Britanice și Panama. Majoritatea companiilor au fost recent înființate, nu aveau afaceri, nici conturi publice, niciun sediu de afaceri, niciun alt cont bancar, niciun profil public și niciun proprietar identificabil.

Cei de la Kroll spun că banii din cele 3 bănci devalizare au ajuns și în băncile din China, Hong Kong și Ciprul.

Ancheta relevă, fără a prezenta nume, că în jur de 50 de milioane de dolari au fost transferate pe conturile unor persoane din Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X