Fiecare al zecelea om are urme de cocaină pe degete

Autor: , in Social / 23 martie, 2018, 15:07

Oamenii de ştiinţă de la universitatea Surrey, Marea Britanie, au constatat că heroina şi  cocaina sunt atât de răspândite în zilele noastre, încât fiecare al zecelea om din cei care nu folosesc droguri au urme de acestea pe degete, potrivit The Telegraph.

Revista ştiinţifică Clinical Chemistry a publicat rezultatele unui studiu, în cadrul căruia oamenii de ştiinţă au analizat amprentele a 50 de persoane care nu au folosit niciodată droguri şi a 15 persoane, care sunt dependente de droguri şi care au utilizat cocaină sau heroină cu 24 de ore înainte de test.

Experimentul a arătat că 13% din persoanele care nu au utilizat droguri aveau urme de cocaină pe degete, iar 1% dintre acestea aveau urme de heroină.

Este interesant faptul că oamenii de ştiinţă pot chiar să delimiteze dacă urmele de cocaină de pe degete sunt acolo ca rezultat al utilizării drogurilor sau dacă persoana cu urme de droguri pe degete a intrat în contact cu acestea fără să ştie, de exemplu, atunci când a strâns mâna unui narcoman sau a atins obiecte pe care se aflau droguri.

„Fie că veți crede sau nu, cocaina este un factor de poluare a mediului înconjurător extrem de răspândit”, a spus specialistul în expertiză medico-legală al universităţii, Melanie Bailey.

„Ştim cu toţii că pe multe bancnote se găsesc urme de cocaină. Însă, chiar știind acest fapt, am fost foarte miraţi să le găsim pe degetele atât de multor oameni”.

În opinia oamenilor de ştiinţă, testul de consumare a drogurilor după amprente este o metodă foarte inexactă, deoarece poate fi înşelat foarte uşor.

În Marea Britanie, circa 700 000 de oameni cu vârste cuprinse între 16 şi 59 de azi utilizează droguri în fiecare an, iar 40 000 de persoane folosesc heroină.

Potrivit datelor comunicate de Poliţia Naţională, în Moldova majoritatea consumatorilor, 7813 la număr în 2017, au peste 30 de ani.

2 163 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani iau substanţe interzise.

Datele mai arată că peste şapte mii de oameni fumează marijuana, iar peste 3 500 utilizează substanţe opiacee.

În 2017, 11 500 de persoane erau în evidenţa narcologului, cu trei procente mai mult comparativ cu anul 2016. 70% dintre aceste persoane locuiesc în municipiul Chişinău.

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X