(METEO) Cum va fi vremea în următoarele trei luni

Autor: , in Social / 23 martie, 2018, 15:16

Valorile medii de temperatură prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie şi mai vor fi, în general, sub media climatologică, iar pentru luna iunie acestea vor fi în jurul normelor, în timp ce precipitaţiile se anunţă excedentare, excepţia fiind semnalată la nivelul lunii iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie, publicată vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) de la București.

Potrivit prognozei ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi, în general, sub mediile climatologice în restul ţării. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 – 2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 5 şi 11 grade. În acelaşi timp, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, aşadar peste norma de 51,3 l/mp.

În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică. Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. În aceeaşi lună, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare. Media precipitaţiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 l/mp.

Conform ANM, în prima lună de vară, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 şi 21 grade Celsius. La nivel de precipitaţii, în luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Faci un comentariu sau dai un răspuns?


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X