Preşedintele american Donald Trump a semnat joi un memorandum care prevede impunerea unor tarife de până la 60 de miliarde de dolari importurilor din China, dar acesta va fi aplicat numai după o perioadă de consultări, eliminând astfel pericolul declanşării unui război comercial imediat, transmite Reuters, citată de News.ro.

Măsura va da timp organizaţiilor de lobby şi parlamentarilor să modifice lista de 1.300 de produse propuse.

China va avea la rândul ei timp să răspundă acţiunilor întreprinse de Trump, fiind limitat astfel riscul unei reacţii dure din partea Beijing-ului, iar preşedintele american a avut un ton conciliant la începutul anunţului, afirmând că vede China ca pe un prieten.

„Am discutat cu China şi ne aflăm în mijlocul negocierilor”, a spus Trump, adăugând că pierderea de locuri de muncă în Statele Unite din cauza comerţului incorect este unul dintre principalele motive care au dus la alegerea sa ca preşedinte în 2016.

Statele Unite au un deficit de 375 de miliarde de dolari în relaţiile comerciale cu China.

Washingtonul va urmări şi încălcarea legii drepturilor de proprietate intelectuală de către China, prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, organism care a provocat în mod repetat nemulţumirea administraţiei de la Washington, dar care poate oferi o soluţie prin care să fie evitat un război comercial.

Bursele au scăzut la nivel mondial, bursa din New York cu până la 2%, anticipând măsuri dure din partea lui Trump, dar şi-au revenit în urma anunţului.

După anunţul lui Trump, biroul reprezentantului pentru Comerţ al SUA va prezenta o listă de produse care ar putea fi vizate de tarife, în primul rând din sectorul tehnologiei. Înainte de o acţiune definitivă va avea loc p perioadă de 60 de zile de consultări.

Între timp, administraţia Trump a anunţat joi că va excepta Uniunea Europeană şi alţi patru aliaţi – Australia, Argentina, Brazilia şi Coreea de Sud – de la tarifele impuse pentru importurile de oţel şi aluminiu care vor intra în vigoare vineri, scrie Politico.

Reprezentantul pentru Comerţ al SUA, Robert Lighthizer, a spus membrilor Congresului în cadrul unei întâlniri a Comitetului pentru Finanţe că Trump „a hotărât să oprească impunerea tarifelor din respect pentru ţările respective”.

Anunţul lui Trump privind tarifele a înfuriat aliaţii vechi ai americanilor, majoritatea lor ameninţând cu măsuri dure împotriva produselor americane ca răspuns. Preşedintele a anunţat iniţial că va exclude doar Mexicul şi Canada de la tariful de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu.

Lighthizer le-a spus senatorilor că Trump a fost de acord ca „în baza unui anumit set de criterii, unele ţări ar trebui să fie excluse”, acestea fiind ţările cu care SUA a negociat.

SUA importă majoritatea oţelului din Canada, Brazilia, Coreea de Sud şi Mexic.

Lighthizer a confirmat exceptările după ce senatorul Ron Wyden a făcut presiuni ca procesul să fie clarificat.

„Toată lumea de aici vrea să facă parte din procesul de consultări – nu am avut parte de aşa ceva recent. Care ţări, pentru că se va întâmpla mâine, vor fi exceptate de la aceste tarife pentru oţel şi aluminiu?”, a spus Wyden.

„Este vorba de lista pe care tocmai am spus-o”, a răspuns Lighthizer.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here