(FOTO) BNM va pune în circulație, din 27 martie, încă zece monede noi: Sunt din aur și argint

Autor: , in Economic / 26 martie, 2018, 15:18

Banca Națională a Moldovei (BNM) va pune în circulație, începând de mâine, 27 martie curent, zece monede comemorative și jubiliare, ediția 2017.

Acestea vor fi pentru seriile „Personalități”, „Femei celebre”, „Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ștefan cel Mare și Sfânt» din municipiul Chișinău”, „Cartea Roșie a Republicii Moldova”, „Evenimente istorice” și „Știință și Inovare”.

Monedele sunt confecționate din argint și aur, iar una este dedicată celor 100 de ani de la înființarea Sfatului Țării care a votat Unirea Basarabiei cu România, în timp ce alte două, din aur – Centenarului Unirii din 27 martie 2018, scrie Ziarul National.

BNM anunță că seria „Știință și inovare”, care inițiază cu moneda comemorativă din argint dedicată unui secol de la nașterea lui Vladimir Andrunachievici – ilustru savant matematician, unul dintre fondatorii Academiei de Științe a Moldovei, ctitor al Institutului de Matematică și Informatică, este o premieră.

Seria „Personalități” a fost completează cu moneda jubiliară dedicată marelui compozitor Eugen Doga, cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere, și cu moneda comemorativă la 80 de ani de la nașterea lui Ion Vatamanu – poet, publicist și om politic, savant, doctor în chimie, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. Ambele monede sunt din argint.

O altă monedă din argint completează seria „Femei celebre”, în memoria artistei de muzică populară, Maria Drăgan – 70 de ani de la naștere.

Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică «Ștefan cel Mare și Sfânt» din mun. Chișinău” este suplimentată cu două monede din aur și argint, cu ocazia celor 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu – avocat, istoric și publicist. Alte două monede, din aur și argint, sunt consacrate celor 100 de ani de la trecerea în eternitate a scriitorului Alexei Mateevici.

Pentru prima oară, în colecția monedelor comemorative și jubiliare apare o lucrare executată în culori. Moneda din argint „Garofița-triunghiulară”, specie de plantă erbacee, va completa seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.

Prețurile acestor monede le puteți găsi AICI.

Prețul de comercializare al monedelor jubiliare și comemorative va fi stabilit în mod independent de băncile licențiate, în mărime de până la trei la sută peste cel determinat de BNM.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X