Paisprezece state UE, inclusiv România, expulzează diplomaţi ruşi în cazul Skripal

Autor: , in Externe / 26 martie, 2018, 16:16

Preşedintele Uniunii Europene Donald Tusk a anunţat luni că 14 state membre UE expulzează personal diplomatic în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia pe 4 martie, în Marea Britanie. Printre aceste state se află şi România, Ministerul Afacerilor Externe anunţând că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul ţării.

Tusk a precizat că pot fi impuse de asemenea măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări în următoarele zile şi săptămâni.

Într-o serie de anunţuri coordonate, Cehia a anunţat luni că expulzează trei membri ai personalului Ambasadei Rusiei.

Premierul ceh Andrej Babis a declarat că Praga a luat aceste măsuri în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Olanda a anunţat, la rândul ei, că expulzează doi ofiţeri ruşi de informaţii, iar Estonia că-l expulzează pe ataşatul militar rus.

Ministerul italian de Externe a anunţat că Roma urmează să expulzeze doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei, care au la dispoziţie o săptămână să părăsească ţara.

Polonia, Germania şi Lituania se află, de asemenea între ţările care au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi în urma itrăvirii fostului agent dublu rus.

Berlinul şi Varşovia au anunţat că au cerut fiecare unui număr de patru diplomaţi ruşi să părăsească Germania şi Polonia, iar Lituania a anunţat că a dispus ca trei diplomaţi ruşi să părăsească ţara.

Ministerul german de Externe a precizat într-un comunicat că este vorba despre o măsură care face parte din răspunsul european în cazul Skripal.

”Expulzarea a patru diplomaţi este un semnal puternic de solidaritate cu Marea Britanie şi semnalează hotărârea Guvernului Germaniei de a nu lăsa atacuri contra partenerilor apropiaţi şi aliaţilor noştri fără răspuns”, a anunţat Berlinul.

Această măsură constituie totodată un răspuns la atacuri cibernetice recente care au vizat reţele guvernamentale germane, ”care, potrivit informaţiilor de până acum pot fi foarte probabil atribuite unor surse ruse”.

MAE: Un diplomat rus va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României 

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Bucureşti va fi declarat persona non-grata şi este obligat să părăsească teritoriul României, anunţă MAE.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o ameninţare la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de atac şi cu faptul că nu există altă explicaţie plauzibilă”, se arată într-un răspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la o solicitare News.ro.

”Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispoziţiilor Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României”, precizează MAE.

Şi Statele Unite expulzează 60 de diplomaţi ruşi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X