Doliu în Rusia: Primele funeralii în urma incendiului care a decimat o clasă şi familii întregi

Autor: , in Externe / 28 martie, 2018, 15:08

Zi de doliu miercuri în Rusia, unde au avut loc funeraliile primelor victime ale incendiului izbucnit duminică într-un mall din oraşul Kemerovo (vestul Siberiei), soldat cu cel puţin 64 de morţi, între care 41 de copii, relatează AFP.

Focul a decimat o clasă de elevi şi familii întregi. Clasa a 5-a A din satul Treşciovski a pierdut jumătate dintre elevele sale în incendiu. Şase fete cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani, inclusiv două surori, şi-au pierdut viaţa în cinematograful căruia i-au fost închise uşile cu cheia şi unde veniseră să vadă filmul de animaţie „Peter Rabbit”.

„Spune-i mamei că o iubesc!”, i-a spus la telefon mătuşii sale micuţa Vika Pociankina, cu puţin timp înainte de a muri.

Nadejda Vostrikova a pierdut cinci fiinţe dragi ei în incendiul de la centrul comercial, locul unde mergeau multe familii duminica: fiica sa Aliona, de 23 de ani, nora Elena, de 30 de ani, şi cei trei nepoţi – Anna (7 ani), Artiom (5 ani), Roman (2 ani).

„Pentru micul Roman aceasta era prima ieşire la cinematograf. În acea zi, am avut sentimentul că ar fi mai bine să rămână acasă. Ar fi trebuit să-mi ascult instinctul”, spune femeia devastată de durere, pentru cotidianul Moskovski Komsomoleţ.

Fiul ei, Igor Vostrikov, tatăl celor trei copii morţi şi soţul Elenei, a fost unul dintre cei mai virulenţi critici ai autorităţilor la mitingul de marţi din centrul oraşului Kemerovo. „Nu am nimic de pierdut”, a declarat el pentru televiziunea rusă.

În Kemerovo, oraş industrial de 500.000 de locuitori, unde clădirea mall-ului a ars duminică şi luni, mai multe sute de protestatari, inclusiv rude ale victimelor, s-au adunat în piaţa centrală pentru a-şi exprima furia pentru nepăsarea autorităţilor.

Viceguvernatorul regiunii, Serghei Tsiviliov, a îngenuncheat în faţa mulţimii, cerându-şi scuze, dar furia mulţimii îl viza pe guvernatorul Aman Tuleev (73 de ani), aflat la conducerea regiunii din 1997, căruia i-a fost cerută demisia.

Incendiul a provocat reacţii spontane de compasiune în toată Rusia şi, în unele cazuri, de furie din partea ruşilor, mulţi oameni fiind şocaţi de încălcările grave ale măsurilor de securitate care au dus la blocarea copiilor în sălile de cinema, închise cu cheia, în timp ce sistemul de alarmă nu a funcţionat.

Douăsprezece persoane urmau să fie înhumate miercuri la Kemerovo, potrivit media ruse. Printre acestea, o femeie care venise cu cei doi nepoţi ai ei, de opt şi zece ani, la cinematograf, potrivit agenţiei RIA Novosti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X