Luxemburg îşi cheamă ambasadorul din Rusia pentru consultări

Autor: , in Externe / 28 martie, 2018, 15:09

Luxemburgul a anunţat miercuri că îşi recheamă  ambasadorul din Rusia pentru ‘consultări’ în urma atacului chimic împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la 4 martie, pe teritoriul Marii Britanii, informează AFP şi Reuters, această decizie intervenind la o zi după ce a anunţat că nu va expulza diplomaţi ruşi în acest caz.

„Guvernul luxemburghez condamnă cu fermitate atacul şi subscrie analizei guvernului britanic, potrivit căreia este foarte probabil ca Federaţia Rusă să fie responsabilă de acest act şi că nu există altă explicaţie plauzibilă”, apreciază executivul într-un comunicat.

Cu o zi în urmă, ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, confirmase pentru ziarul local ‘Wort’ că autorităţile Ducatului ‘nu vor pedepsi responsabilii Moscovei dacă nu sunt 100% sigure că aceştia sunt implicaţi în activităţi ilegale, cum ar fi spionajul’.

‘Avem un număr foarte limitat de diplomaţi ruşi şi, în ciuda tuturor eforturilor noastre, nu putem dovedi că un spion sau o persoană lucrează împotriva intereselor luxemburgheze’, a declarat el pentru postul de radio RTL Luxembourg.

În nota publicată miercuri, guvernul luxemburghez subliniază că este ‘pe deplin solidar cu Marea Britanie în faţa acestei provocări serioase la adresa securităţii noastre comune’, referindu-se la atacul asupra celor doi Skripal în data de 4 martie.

Astfel, chiar dacă nu expulzează niciun diplomat rus, Luxemburgul se alătură celorlalte state din UE care au luat măsuri coordonate de represalii împotriva Rusiei în cazul Skripal.

Circa 121 de expulzări au fost decretate începând de luni de 26 de state, între care UE şi 18 ţări membre ale Uniunii Europene, în cadrul unor măsuri fără precedent chiar şi în perioada Războiului rece.

De asemenea, NATO a anunţat marţi că a decis să retragă acreditările pentru şapte membri ai misiunii ruse şi a respins trei solicitări de acreditări suplimentare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X