Reacția lui Trump la prima vizită externă a lui Kim Jong Un

Autor: , in Externe / 28 martie, 2018, 15:58

Kim Jong-un a fost primit cu mare pompă la Beijing în cadrul primei sale vizite – secrete – în China, în care s-a pronunţat în favoarea ”denuclearizării” întregii Corei, înaintea unui summit aşteptat cu Donald Trump, relatează AFP.

Într-un mesaj postat pe Twitter, preşedintele american şi-a exprimat satisfacţia faţă de întâlnirea de la Beijing, apreciind că există, în prezent, ”o şansă bună” ca liderul nord-coreean să renunţe la armamentul nuclear.

În prima sa ieşire în străinătate de când a venit la putere, la sfârşitul lui 2011, Kim şi soţia sa au fost întâmpinaţi cu o ceremonie solemnă şi un banchet la Palatul Poporului, în această vizită care a fost anunţată în mod oficial abia miercuri – după ce cuplul nord-coreean s-a întors în ţară cu trenul.

Această vizită – care s-a desfăşurat de duminică şi până miercuri, potrivit agenţiei China Nouă – subliniază în mod spectaculos apropierea între cei doi vecini, despărţiţi în ultimii ani de susţinerea de către Beijing a sancţiunilor internaţionale vizând să oblige Phenianul să renunţe la programul său nuclear.

Kim Jong-un nu s-a mai întâlnit niciodată, anterior, cu Xi Jinping.

”Nu e nicio îndoială că prima mea vizită în străinătate (trebuia) să fie în capitala chineză”, a declarat Kim, citat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA. ”Este datoria mea solemnă”, a adăugat el.

”BUNĂVOINŢĂ”

Potrivit Chinei Noi, cel mai puternic om de la Phenian s-a declarat pregătit de un summit cu Donald Trump, după luni de ameninţări cu războiul între cele două ţări, pe tema programului nuclear nod-coreean.

Într-o reacţie, Donald Trump a anunţat că a primit cu o zi înainte un mesaj de la preşedintele chinez Xi Jinping potrivit căruia întâlnirea acestuia din urmă cu Kim Jong-un s-a desfăşurat ”foarte bine” şi că Kim abia aşteaptă să-l întâlnească.

 Însă, ”în acelaşi timp, din nefericire, o presiune şi sancţiuni maxime trebuie să fie menţinute cu orice preţ!”, a adăugat Trump.

Summitul Trump-Kim a fost anunţat de surse sud-coreene şi americane, însă nu a fost conformat încă de surse nord-coreene. Potrivit Seulului, el ar putea să aibă loc la sfârşitul lui mai, deşi nici locul şi nici data exactă a întâlnirii nu au fost anunţate încă.

Liderul nord-coreean, care a procedat în aceşti ultimi ani la o serie de teste nucleare şi tiruri de rachete susceptibile să atingă Statele Unite, s-a pronunţat în favoarea unei dezarmări nucleare a Peninsulei Coreea.

”Poziţia noastră constantă este să fim angajaţi în denuclearizarea peninsulei coreene conform voinţei fostului preşedinte Kim Il Sung şi fostului secretar general Kim Jong-il”, predecesorii şi, respectiv, bunicul şi tatăl lui Kim Jong-un, potrivit agenţiei chineze.

Această problemă ”poate să fie soluţionată dacă Coreea de Sud şi Statele Unite răspund eforturilor noastre şi dau dovadă de bunăvoinţă”, a adăugat liderul nord-coreean.

Coreea de Sud a anunţat luna trecută că Phenianul ar fi pregătit să-şi abandoneze programul nuclear în schimbul unor garanţii americane în domeniul securităţii. Testele sale nucleare şi balistice au fost suspendate.

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X