Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene, iar România este cel mai important partener al Chișinăului în aspirațiile sale europene, susține ambasadorul României Daniel Ioniță.

El a declarat în cadrul unui interviu pentru Ziarul Lumina că „România a fost, este și va fi în continuare un avocat care n-are nici un fel de emoție să susțină cauza Republicii Moldova în diverse forumuri internaționale în contextul parcursului său european”.

Întrebat dacă crede că Republica Moldova mai are șanse de a adera la UE, Daniel Ioniță a afirmat că „munca” sa la Chișinău vizează tocmai acest obiectiv.

„Cred sincer în acest obiectiv, în faptul că acest parcurs european este necesar Republicii Moldova. Drumul în sine te apropie foarte mult de un obiectiv, iar parcurgerea lui te face în esență mai bun. Atât în privința modului în care funcționează instituțiile, în ceea ce privește consolidarea ca­pacităților pentru a face față provocărilor externe și interne, cât și sub aspectul încrederii pe care cetățenii o au în statul de drept, dar și al modului în care funcțio­nează democrația în sensul respectului pe care statul îl acordă cetățenilor săi. Toate acestea sunt importante pe drumul parcurs de Republica Moldova spre Uniunea Europeană. România știe cât de importantă a fost parcurgerea acestui drum și faptul că la capătul acestuia se găsește o mai bună securitate și o stare de prosperitate, calități în continuă îmbună­tățire în Uniunea Europeană”, a spus Daniel Ioniță.

Ioniță a vorbit și despre declarațiile simbolice de unire cu România pe care le-au adoptat mai multe localități din Republica Moldova.

„Eu cred că, în primul rând, trebuie să vedem în aceste declarații simbolice faptul că oamenilor respectivi nu le mai este frică în a afirma cine sunt ei. Nu cred, însă, că aceste gesturi ar trebui să impieteze asupra dinamicii relațiilor foarte bune dintre România și Republica Moldova, care vizează domenii ample de colaborare și care se bazează pe susținerea fără echivoc a parcursului european al Republicii Moldova. Nu o dată România a spus că susține unirea cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene. Și acest obiectiv ni-l propunem prin tot ceea ce facem noi la nivel oficial, la nivelul multiplelor cooperări sectoriale, existente între diverse entități din România și folosesc în mod voit acest termen aparent vag, pentru că avem o cooperare excelentă la nivelul ministerelor. Au început, totodată, să prolifereze și cooperările la nivel local, prin înfrățirea dintre localități, prin diverse proiecte ale unor organi­zații nonguvernamentale, prin­tr-o cooperare foarte bună între unitățile școlare și așa mai departe”, a comentat ambasadorul României la Chișinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here