Atenție la vopseaua pentru ouăle de Paști. Vezi ce conține aceasta
Chiar dacă aţi intrat în febra cumpărăturilor de Paşte nu ignorati etichetele. Mai ales când este vorba de vopsea de ouă. Multe din ele se colorează cu E-uri. Unele produse au chiar şi 10 aditivi alimentari.
Nu există pe rafturile magazinelor sau în pieţe vopsea de ouă fără E-uri. S-au descoperit 22 de aditivi alimentari şi coloranţi. Majoritarea vopselelor au, în medie, câte 5 astfel de substanţe. Sunt şi produse unde numărul aditivilor este dublu.
Cei mai utilizaţi aditivi alimentari folosiţi în vopseaua pentru ouă sunt acidul lactic şi azorubina, depistaţi în cazul a peste 60% dintre produse. Albastrul briliant a fost găsit în aproape 51%, acidul citric şi tartrazina sunt E-uri găsite în 40% dintre vopsele.
Tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos dintre coloranţi, spun medicii nutriţionişti.
Periculoşi, mai ales în cazul copiilor, sunt aditivii care colorează ouăle în roşu şi albastru, adică azorubina şi albastrul briliant. Medicii recomandă consumul două ouă pe zi. Şi să ne spălăm bine pe mâini după ce curăţăm ouăle. De asemenea să alegem vopsea cu cele mai puţine E-uri. Pentru asta, însă, trebuie citite cu atenţie etichetele.
Există şi reţete naturale de vopsire a ouălor. Acestea pot fi: foi de ceapă roşie, foi de ceapă normală și sfecla roşie.
Comentarii