Siegfried Mureşan: Ajutorul macrofinanciar pentru Republica Moldova nu va veni dacă autoritățile nu vor îndeplini condiționalitățile

Autor: , in Politic / 6 aprilie, 2018, 09:39

Prima tranșă din ajutorul macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană l-a promis Republicii Moldova nu a fost acordată din cauza restanțelor pe care le-au acumulat autoritățile de la Chișinău. Pentru acordarea primei tranșe autoritățile trebuie să îndeplinească zece condiţionalităţi, trei-patru dintre care la momentul actual nu sunt îndeplinite. Astfel, preşedintele delegaţiei Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, Siegfried Mureşan, care se află zilele acestea la Chişinău, spune că Republica Moldova nu va primi niciun leu, dacă nu va îndeplini condiționalitățile, care țin și de implementarea sistemului electoral mixt schimbat de PDM și PSRM în vara anului trecut. Mai mult, oficialul țină să transmită că UE vrea să ajute cetățenii moldoveni, însă nu poate oferi bani acolo de unde ei dispar, așa cum s-a întâmplat cu furtul miliardului de dolari americani din sistemul financiar-bancar.

„În ianuarie 2017 UE a declarat că vrea să dea Republicii Moldova 100 de milioane de euro – 40 de milioane de euro sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sub formă de împrumut. Până am apucăm să aprobăm asta am văzut să se dorește schimbarea sistemului electoral. Am spus „stai că nu este tocmai bine” și am stabilit niște condiționalități, deoarece nu poți pune mai mulți bani acolo unde dispar banii. Am elaborat condițiile. Dacă nu ar fi existat tentativa de schimbare a sistemului electoral, condiționalitățile ar fi fost mai puține, iar implementarea lui tehnică ar fi fost mai rapidă. Amânarea tranșei se datorează faptului că a scăzut încrederea în autoritățile de la Chișinău, odată cu modificarea sistemului electoral de vot în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția”, a declarat Mureșan în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Potrivit oficialului, doar când vor fi îndeplinite toate condiţionalităţi Republica Moldova va primi banii.

Mai mult, acesta transmite că la moment autoritățile de la Chișinău trebuie să îndeplinească în totalitate recomandările Comisiei de la Veneția, precum și să asigure buna organizare a alegerilor parlamentare la sfârșitul acestui an.

„Acum Comisia Europeană urmărește cum sunt pregătirile pentru organizarea alegerilor parlamentare și cum sunt îndeplinite recomandările Comisiei. Recomandările trebuie respectate în totalitate. Ele trebuie implementate. Este un pachet întreg de condiționalități care trebuie îndeplinit, astfel ca banii să vină. Să fie clar – banii nu au venit deoarece condiționalitățile nu au fost îndeplinite”, a mai transmis europarlamentarul.

Mureşan a ținut să transmită că UE își dorește să ajute cetățenii Republicii Moldova și aceste condiționalități nu sunt impuse lor, ci autorităților.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X