Scriitoarea română Herta Muller, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură în 2009, a fost suspendată din Uniunea Scriitorilor din România pentru că nu și-a plătit cotizația de 150 de lei pe an, a anunțat președintele USR, Nicolae Manolescu.

„Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest, ea este membră”, a spus Manolescu, care a precizat că Herta Muller ar fi spus că nu o interesează Uniunea Scriitorilor din România.

„Herta Muller este membră a USR, filiala din Timișoara. În acest moment ea este suspendată, neplătindu-și de ani de zile cotizația. Este suspendată, asta înseamnă că nu are drept de vot, atâta tot. În rest ea este membră. Ba mai mult, au fost câțiva din Uniune care s-au oferit să plătească pentru ea cotizația, numai că nu pot plăti fără să o întrebe pe ea. Herta Muller a zis că nu o interesează Uniunea. Cotizația este de 150 de lei pe an”, a declarat pentru hotnews.ro Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.

„Nu are nicio legatură cu Premiul Nobel, ci are legătură cu statutul USR, așa e dintotdeauna. E singura măsură pe care o putem să o luăm față de acești oameni care refuză să plătească această minimă cotizație”, a spus Manolescu.

Președintele Uniunii a declarat că banii din această taxă se duc către toate evenimentele organizate de filiale și că toate asociațiile de scriitori din Europa percep astfel de taxe.

Uniunea Scriitorilor din România a declarat că sunt 2.600 de membri, din care 600 nu și-au achitat cotizația. „Aceștia 600 sunt în continuare membrii noștri și figurează în bazele de date, dar sunt suspendați din drepturi, adică nu au dreptul să voteze sau nu au dreptul să participe la anumite proiecte de filiale. În momentul în care își plăteasc cotizația, sunt repuși în drepturi imediat”, potrivit USR.

Herta Muller este singurul scriitor român, cu dublă naționalitate română și germană, care a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2009.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •