Cuba intră într-o eră nouă – Raul Castro renunță la președinție

Autor: , in Externe / 18 aprilie, 2018, 17:00

Pentru prima oară în ultimii 60 de ani, Cuba nu va mai fi condusă de un membru al familiei Castro, informează Huffington Post.

Raul Castro va renunța la funcția de președinte al Cubei săptămâna aceasta. Oficialul a ocupat acest post de la retragerea fratelui său mai mare, din 2008.

Liderul de 86 de ani va fi succedat de vice-președintele actual, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani.

Totuși, Castro a declarat că intenționează să rămână liderul Partidului Comunist.

                                                              Raul Castro și Miguel Diaz-Canel

Adunarea Generală a Cubei îl va alege pe Diaz-Canel, inigner de profesie și fost ministru al educației, în zilele ce urmează.

„Este o schimbare istorică să avem un președinte care nu poartă același nume sau nu are aceeași aură revoluționară”, a spus Geoff Thale de la Biroul Americii Latine din Washington.

Dacă va fi ales, Diaz-Canel va deveni președintele unui stat aflat în profundă schimbare și în grele vremuri financiare.

„Oamenii din Cuba nu au reușit încă să conștientizeze ce înseamnă un guvern fără Raul Sau Fidel”, spune Yassel Padron Kunakbaeva, un blogger marxist de 27 de ani, pentru Associated Press.

„Pășim pe un teren necunoscut”, a mai adăugat tânărul.

Ca președinte, Raul Castro a făcut pași spre modernizarea economiei centralizate a Cubei – un efort încă nefinalizat, care a dat rezultate diverse. Sectorul privat a fost și el extins, iar terenurile desțelenite deținute de stat le-au fost arendate fermierilor, printre alte reforme.

Castro a mai introdus și anumite libertăți sociale, printre care extinderea accesului la internet și faptul de a le permite cubanezilor să călătorească și să utilizeze telefoane mobile.

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X