Turcia va organiza alegeri anticipate pe 24 iunie, devenind republică prezidențială

Autor: , in Externe / 18 aprilie, 2018, 17:46

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că în data de 24 iunie curent vor avea loc alegeri anticipate, cu un an mai devreme decât era planificat. Oficialul a specificat că ţara trebuie să treacă de urgenţă la statutul de republică prezidenţială, informează The Guardian.

Câștigătorul viitoarelor alegeri va avea o putere mărită ca preşedinte după ce, în urma unui referendum de anul trecut, Turcia a decis să treacă la forma de guvernământ a unei republici prezidenţiale.

Erdogan a declarat că a luat decizia în urma discuțiilor cu şeful partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP), Devlet Bahceli, care cu o zi înainte sugerase că alegerile ar trebui să aibă loc mai devreme.

Alegerile prezidenţiale şi parlamentare erau planificate, iniţial, pentru luna noiembrie 2019.

Erdogan a format o alianţă cu MHP pentru alegeri, iar partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP) nu a putut respinge propunerea lui Bahceli.

„Chiar dacă preşedintele şi guvernul lucrează la unison, bolile fostului sistem ne întâmpină la fiecare pas”, a declarat Erdogan.

„Evenimentele din Siria şi din alte părţi au făcut necesară grăbirea trecerii la noul sistem executiv pentru a putea lua măsuri privind viitorul ţării noastre … Am discutat despre sugestia lui Bahceli cu autorităţile relevante. Am ajuns la concluzia că ar trebui să avem o abordare pozitivă faţă de aceste alegeri anticipate”, a adăugat președintele turc.

Parlamentul turc va decide miercuri, în cadrul unui vot, dacă va prelungi starea de urgenţă care a fost declarată în urma tentativei de lovitură de stat eşuată din 2016. Cel mai probabil, starea de urgenţă va fi prelungită de parlament pentru a şaptea oară.

În cadrul stării de urgenţă au avut loc o serie de represiuni împotriva a mii de oameni care au fost arestaţi sau concediaţi din poziţiile pe care le ocupau în domenii precum justiţia, sectorul public, armata, poliţie, presă şi mediul academic.

Represiunile au creat tensiuni în Turcia iar adversarii lui Erdogan susţin că preşedintele s-a folosit de situaţie pentru a-şi consolida puterea, răzbunându-se pe criticii săi.

Noile puteri garantate în urma referendumului vor intra în vigoare după alegerile prezidenţiale, iar Bahceli a precizat că „nu are rost să mai prelungim acest moment”, făcând referire la anumite persoane care încearcă să creeze haos în Turcia.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X