În aproape toate statele de pe glob, procesul de schimbare a denumirii țării nu este unul care poate fi decis ori transpus în practică peste noapte. Asta mai puțin dacă nu te numeri printre cei 1,5 milioane de locuitori din Swaziland, o enclavă din Africa de Sud, care au aflat, de pe o zi pe alta, că țara lor și-a schimbat denumirea în eSwatini, relatează BBC News.

Declarată monarhie constituţională, Swaziland este organizată mai degrabă sub forma unei monarhii absolutiste, o formă de organizare rară în ziua de azi, în fruntea căreia se află regele Mswati al III-lea.

Monarhul a anunțat oficial schimbarea denumirii țării la un eveniment care marca aniversarea a 50 de ani de independență a statului Swaziland, dar și ziua de naștere a regelui, care a împlinit tot 50 de ani, scrie digi24.ro.

Noua denumire, Regatul eSwatini, înseamnă în traducere liberă „pământul swazilor”. Schimbarea numelui țării este neașteptată, însă regele Mswati se referă deja de ani de zile la țara sa drept eSwatini și a folosit această denumire inclusiv în discursul susținut în fața adunării generale a Națiunilor Unite, în 2017.

Monarhul și-a argumentat decizia spunând că denumirea Swaziland a creat în trecut numeroase confuzii: „Oriunde mergem în străinătate, lumea ne confundă cu Switzerland (n.r denumirea în engleză a Elveției)”.

Această decizie a stârnit și furie în rândul cetățenilor săi, care cred că regimul actual ar trebui să se concentreze mai degrabă pe economia aflată în picaj a țării. De altfel, regimul este criticat de alte state pentru măsurile extreme pe care le-a luat când a interzis partidele politice și a îngrădit drepturile femeilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here