(VIDEO) Cum sună oceanul la o adâncime de 1 km

Autor: , in IT/Ştiinţă / 30 aprilie, 2018, 10:23

Cercetătorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute, din California, SUA, au făcut câteva transmisiuni live cu sunete din ocean, iar unele înregistrări sunt de la 1.200 de metri adâncime.

Un microfon ultrasensibil a fost instalat în 2015 la aproximativ 30 de kilometri vest de California. Sunetele sunt amplificate astfel încât să le poți auzi cu boxe normale, dar în cazul unor creaturi precum balenele, s-ar putea să ai nevoie de un sistem de calitate, pentru a auzi frecvențele joase.

Atunci când au fost înregistrate, stream-urile au fost decalate pentru a permite procesarea sunetului. O dată la 10 minute, însă, vei trece la o nouă înregistrare.

În funcție de unde alegi să derulezi videoclipul de pe YouTube, s-ar putea să ajungi la o perioadă de liniște, însă dacă ai răbdare sau dacă ai noroc, poți auzi diverse animale. Balene, delfini, lei de mare, dar și sunete de bărci și de cutremure pot fi auzite pe înregistrări. Sunetele fac parte din trei categorii, biofonice (produse de vietățile marine), geofonice (produse de Pământ) sau antrofonice (produse de activitatea umană).

Firește, dacă nu ai răbdare să derulezi prin cele câteva ore de live streaming făcute pe YouTube, poți merge aici pentru a asculta câteva selecții. Aici găsești fișiere audio individuale cu diverse creaturi sau cu alte sunete de pe fundul oceanului.

”Poate fi destul de liniște uneori, dar într-o fracțiune de secundă totul se poate transforma într-o adevărată cacofonie de sunete”, spune cercetătorul John Ryan, de la MBARI, cu privire la înregistrările făcute în adâncuri. ”Dacă nu auzi prea multe la un moment dat, poți rămâne pe frecvență o perioadă”, adaugă acesta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X