Un om de știință din Australia, pe nume David Goodall, în vârstă de 104 ani, a decis că vrea să fie eutanasiat. Acesta a plecat spre Elveția, unde urmează să-și trăiască ultimele zile din viață, relatează BBC.

Doctorul în ecologie nu suferă de nicio boală gravă, dar dorește să înceteze din viață. Motivul pentru care a luat această decizie este lipsa de independență, cauzată de vârsta avansată.

„Îmi pare cu adevărat rău că am ajuns la această vârstă”, a spus David Goodball luna trecută, chiar de ziua sa, când a împlinit 104 ani.

„Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu am un motiv anume de tristețe. Un lucru trist este să fii împiedicat să o faci”.

În Australia, moartea asistată este legală într-un singur stat, dar persoana care vrea să moară trebuie să aibă o boală terminală pentru a o face.

Profesorul Goodball a decis astfel să facă o ultimă călătorie, spre Elveția, unde își poate îndeplini dorința: să moară. Cu toate astea, profesorul spune că regretă că e nevoit să plece din Australia pentru a face asta. El a purtat o bluză pe care era scris mesajul „Îmbătrânind dizgrațios”.

În Elveția, moartea asistată este permisă încă din 1942. Alte țări au legalizat alegerea oamenilor de a încheia voluntar viața, dar doar în condițiile în care acea persoană este bolnavă terminal.

Poziția Asociației Medicale din Australia rămâne vehementă împotriva morții asistate, fiind văzută ca o practică incompatibilă cu etica medicinei.

„Medicii nu sunt pregătiți să omoare oameni. Este un lucru bine înrădăcinat în etica noastră, în pregătirea noastră”, afirmă medicul Michael Gannon, președintele Asociației Medicale din Australia.

Profesorul David Goodall a strâns 15.000 de dolari americani prin intermediul unei petiții online pentru a-și permite călătoria din Australia în Elveția. El va petrece câteva zile cu o parte din familia lui, care se află în Franța, înainte de a fi eutanasiat, pe 10 mai.

David Goodball a publicat peste 100 de lucrări ştiinţifice pe parcursul unei cariere de 70 de ani. El deţine în prezent titlul de cercetător-asociat onorific al Universității Edith Cowan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here