Paginile de Facebook „Știri pe spuse” și site-ul cu aceleași nume, care au răspândit mai multe materiale Fake News îndreptate împotriva președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, în campania electorală, au fost șterse.

S-a întâmplat după ce în acest caz s-a sesizat și o structură a Comisiei Europene, East Stratcom Task Force, care a intervenit în cazul știrii trucate a postului de televiziune Al Jazeera, precum că Andrei Năstase ar fi făcut anumite înțelegeri cu Emiratele Arabe Unite pentru a „concesiona Chișinăul pe 50 de ani”.

La scurt timp după ce această structură a UE a mediatizat cazul, paginile furnizoare de Fake News la adresa lui Andrei Năstase au fost eliminate atât de pe Facebook cât și de Http.

În același timp, autoritățile naționale nu au reacționat deocamdată nici într-un fel, chiar dacă Andrei Năstase a depus sesizări la Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Poliție. Năstase a cerut identificarea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de aceste acțiuni de denigrare a sa. Potrivit specialiștilor, identificarea acestora ar fi foarte simplă, mai ales că majoritatea materialelor false au fost sponsorizate pe pagina Facebook.

„Știri pe Spuse” a apărut în mediul online acum câteva luni, fiind axată pe distribuirea de materiale despre Platforma DA și PAS. Odată cu lansarea în campania electorală a lui Andrei Năstase această pagină a distribuit mai multe filmulețe video false prezentate drept „spoturi electorale”, dar și știri false despre candidatul comun al forțelor proeuropene.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here