Alegerile municipale din 20 mai curent au demonstrat că sistemul mixt va introduce o dramatică denaturare a reprezentării votului pentru alegerile parlamentare care se vor organiza în toamna acestui an, spune președintele Partidului Național Liberal (PNL) România, Ludovic Orban, într-un interviu pentru Cotidianul.md, după analiza scrutinului municipal. Tot aici acesta vorbește despre fondurile europene de care poate benificia Republica Moldova în perioada de pre-aderare, dar și în calitate de stat membru UE, despre sistemul mixt de vot, cum acesta a fost testat la alegerile municipale din 20 mai, precum și de perspectivele turului doi al scrutinului.

Cotidianul.md: Ce șanse ar avea Republica Moldova la integrare europeană dacă în urma alegerilor din toamnă la guvernare ar veni forțe cu adevărat proreuropene, care să implementeze agenda de reforme și Acordul de asociere?

Ludovic Orban: Are șanse foarte mari, cu conduția că cei care vor câștiga alegerile să respecte, într-adevăr, principiile, valorile, ideile, năzuinţele care au stat la baza formării UE – respectul față de individ, față de libertatea individului, democrația, respectul legii, respectul față de proprietatea privată, competiția economică corectă și toate celelalte reguli care stau la baza funcționării UE. La ora actuală, din păcate, cei care dețin puterea par să se îndepărteze de valorile UE și de traseul european, care după părerea mea este singurul traseu care poate asigura Republicii Moldova șansa de a deveni un stat respectat, prosper, iar cetățenilor le poate oferi șansa la o viață mai bună.

Cotidianul.md: Cum ar putea România accelera procesul de integrare europeană a Republicii Moldova?

Ludovic Orban: Decizia care se va lua la nivelul UE va depinde în cea mai mare măsură de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Noi putem folosi toată influența pe care o avem la nivelul instituțiilor UE, doar că parcursul european este un parcurs care este destul de limpede. Trebuie îndeplinite mai multe criterii – criteriul democratic, politic, să existe cu adevărat pluripartidism, alegerile să fie libere, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor să se respecte, să fie libertate economică și economie de piață. De asemenea, trebuie îndeplinite o serie de alte criterii. Depinde în ce măsură Guvernul va face toți pașii necesari după alegeri. Noi susținem cât putem de mult acest parcurs european al Republicii Moldova, chiar dacă unii vor să mute mai mult atenția spre extinderea înspre Balcanii de Vest. Pentru noi parteneriatul Estic și integrarea în UE a Republicii Moldova constituie o prioritate.

Cotidianul.md: Dacă ar putea înainta un termen în care Republica Moldvoa ar putea deveni membru UE în cazul în care ar deveni un partener exemplar al Bruxeless-ului. Cum ar putea beneficia Chișinăul de fonduri europene, în ce domenii ar putea fi atrase acestea.

Ludovic Orban: Și în perioada de pre-aderare există acces la fonduri europene, dar aceste resurse trebuie atrase cu programe serioase. Atâta timp cât planează suspiciuni cu privire la existența corupției, atâta timp cât Guvernul nu este un partener serios, nu va avea capacitatea să atragă în mod serios toate fondurile europene disponibile. Odată devenit membru al UE, orice stat beneficiază de finanțări masive. România, spre exemplu, beneficiază de finanțări posibile de aproape 50 de miliarde de euro în cei 7 ani. Exercițiul bugetar la nivelul UE durează 7 ani. Asta înseamnă că România primește 7 miliarde de euro pe an. Republica Moldova, fiind o țară mai mică, cu o populație mai mică, va avea alocări nu chiar la același nivel, dar oricum vor fi alocări semnificative, care pot să contribuie la creșterea prosperității cetățenilor din Republica Moldova, la modernizarea infrastructurii, creșterea calității serviciilor în domeniul educației, sănătății, în orice sistem public. De asemenea, pot să contribuie la dezvoltarea agriculturii, pentru că se știe că odată intrat la nivelul UE, orice fermier beneficiază de o subvenție la hectar, care este extrem de utilă în organizarea afacerilor în agricultură. UE alocă bani și pentru recalificare. În cazul în care ai o meserie care nu este căutată, poți participa la cursuri pentru a dobândi calități pentru a practica o meserie care este căutată pe piață. Sunt foarte multe programe care ajută o țară odată devenită membră UE. Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să ezite nici măcar o secundă dacă să aleagă proiectul european. Nu există altceva decât traiectoria europeană pentru Republica Moldova, altceva înseamnă sărăcie, lipsă de democrație, lipsă de șansă de reușită în viață.

Cotidianul.md: În ultimii ani, politicienii declarați pro-europeni au dezamăgit cetățenii. O recunosc până și cei mai înalți oficiali în stat. Încrederea pierdută în clasa politică poate servi temei și pentru dezamăgirea în parcursul european.

Ludovic Orban: Nu cred că ideea de integrare europeană poate fi distrusă de câteva figuri care au denaturat sau au compromis temporar ideea de integrare europeană. Această idee ar trebui să fie o idee dominantă a fiecărui cetățean al Republicii Moldova, iar proiectul integrării europene trebuie să fie susținut de cetățeni. Cetățenii trebuie să își găsească cei mai buni reprezentanți ai acestui proiect – oameni corecți, care într-adevăr cred în aceste valori, oameni care nu sunt implicați în povești de corupție sau care folosesc puterea abuziv, oameni care cu adevărat cred în valori democratice, ale statului de drept și ale economii de piață.

Cotidianul.md: Cum e văzută Republica Moldova în România, în contextul ultimelor critici aduse de experții Comisiei de la Veneția și partenerii europeni după modificarea sistemului electoral de vot de PDM, PSRM și Grupul lui Iurie Leancă?

Ludovic Orban:
Noi nu putem decide în locul Parlamentului de la Chișinău, dar acest sistem electoral de vot este un sistem care nu va asigura reprezentarea corectă a populației. Am făcut analiză pe primul tur al alegerilor de la Chișinău și reprezentarea nu este corectă pe număr de mandate, raportat la procentul de voturi exprimate de cetățeni în favoarea diferitor formațiuni. Acest sistem de vot va introduce o dramatică denaturare a reprezentării votului. Sistemul acesta electoral, care este introdus de Plahotniuc și de majoritatea de mercenari ai acestuia, este un sistem care va distruge democrația și care poate să dea puterea unor forțe care nu vor avea în spate legitimitatea votului pentru a obține majoritatea în Parlament. Acest sistem trebuie schimbat de urgență, pentru că va denatura reprezentarea voinței cetățenilor.

Cotidianul.md: Doar Ambasada României la Chișinău nu s-a alăturat vocilor critice la adresa sistemului electoral mixt. De ce?

Ludovic Orban: Este treaba ambasadorului. Poziția noastră ca partid politic este foarte clară. Este poziția, care de altfel a fost însuțită și de Partidul Popular European, din familia căruia face parte PNL, dar și PAS, Platforma DA și PLDM. Poziția noastră a fost categoric de respingere a acestui sistem electoral. Este un sistem care nu asigură reprezentarea corectă la nivelul Parlamentului a voinței cetățenilor. Este o denaturare dramatică a voinței cetățenilor. Dacă se insistă pe acest sistem, să se facă alegerile în două tururi.

Cotidianul.md: Care sunt cele mai stringente probleme ale Chișinăului și cum ar putea fi ele rezolvate?

Ludovic Orban: Am văzut probleme de infrastructură, de trafic, transport public, probleme de urbanism, probleme legate inclusiv de curățenie, de calitatea serviciilor. Nu pot să dau rețete, dar aici avem parteneri instituționali și în cazul în care va fi necesar vom pune la dispoziția partenerilor noștri întreaga expertiză de care beneficiază primarii noștri, toate soluțiile de succes implementate în orașe și municipii din România pot să fie puse la dispoziția lor. Una este să câștige alegerile o forță politică și un candidat bine văzut la nivelul României și al UE, iar alta este să câștige un candidat care nici măcar nu intră în anticamera UE și a României. Asta poate să creeze avantaje în primul caz, pentru că posibilitatea de a genera proiecte și a obține finanțare este mărită. Aceasta va fi avantajul locuitorilor mun. Chișinău.

Cotidianul.md: Aveți un mesaj pentru chișinăuieni, pentru scrutinul din 3 iunie curent?

Ludovic Orban: Să voteze cum le dictează conștiința. Să nu să se lase intimidați, speriați, amăgiți. Să nu creadă propaganda mincinoasă, să se uite bine la cei doi candidați și să voteze cu mintea și cu inima.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here