Pentru Republica Moldova nu există altceva decât traiectoria europeană, deoarece altceva înseamnă sărăcie, lipsă de democrație, lipsă de șansă de reușită în viață, astfel cetățenii moldoveni nu trebuie să ezite nici măcar o secundă dacă să aleagă proiectul european. Opinia este împărțită de preşedintele celui mai mare partid de opoziție din România, Partidul Naţional Liberal (PNL), Ludovic Orban.

Într-un interviu pentru Cotidianul.md, Orban declară că pentru România parteneriatul Estic și integrarea în UE a Republicii Moldova constituie o prioritate. Mai mult, acesta declară că Guvernul de la Chișinău ar trebui să se concentreze pe atragerea fondurilor europene disponibile, nu înainte de a eradica corupția.

„Și în perioada de pre-aderare există acces la fonduri europene, dar aceste resurse trebuie atrase cu programe serioase. Atâta timp cât planează suspiciuni cu privire la existența corupției, atâta timp cât Guvernul nu este un partener serios, nu va avea capacitatea să atragă în mod serios toate fondurile europene disponibile. Odată devenit membru al UE, orice stat beneficiază de finanțări masive. România, spre exemplu, beneficiază de finanțări posibile de aproape 50 de miliarde de euro în cei 7 ani. Exercițiul bugetar la nivelul UE durează 7 ani. Asta înseamnă că România primește 7 miliarde de euro pe an. Republica Moldova, fiind o țară mai mică, cu o populație mai mică, va avea alocări nu chiar la același nivel, dar oricum vor fi alocări semnificative, care pot să contribuie la creșterea prosperității cetățenilor din Republica Moldova, la modernizarea infrastructurii, creșterea calității serviciilor în domeniul educației, sănătății, în orice sistem public. De asemenea, pot să contribuie la dezvoltarea agriculturii, pentru că se știe că odată intrat la nivelul UE, orice fermier beneficiază de o subvenție la hectar, care este extrem de utilă în organizarea afacerilor în agricultură. UE alocă bani și pentru recalificare. În cazul în care ai o meserie care nu este căutată, poți participa la cursuri pentru a dobândi calități pentru a practica o meserie care este căutată pe piață. Sunt foarte multe programe care ajută o țară odată devenită membră UE. Cetățenii Republicii Moldova nu trebuie să ezite nici măcar o secundă dacă să aleagă proiectul european. Nu există altceva decât traiectoria europeană pentru Republica Moldova, altceva înseamnă sărăcie, lipsă de democrație, lipsă de șansă de reușită în viață”, declară președintele PNL.

„Noi susținem cât putem de mult acest parcurs european al Republicii Moldova, chiar dacă unii vor să mute mai mult atenția spre extinderea înspre Balcanii de Vest. Pentru noi parteneriatul Estic și integrarea în UE a Republicii Moldova constituie o prioritate”, mai spune Ludovic Orban.

Interviul integral poate fi citit aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •