Ultimele scumpiri ale carburanților au trezit mari nemulțumiri în Republica Moldova, în condițiile în care atât benzina cât și motorina au atins maxime istorie ce prețurilor în lei. 

Astfel, benzina a ajuns să coste 19,8 lei, iar pentru un preț de motorină moldovenii trebuie să scoată din buzunare 17,75 lei.

Creșterea este una fulminantă, în condițiile în care în mai puțin de un an de zile prețul benzinei s-a majorat cu aproape 4 lei (de la 16,02 lei în iunie 2017), iar prețul motorinei a sărit cu peste 3 lei (de la 15,58 lei în iunie 2017).

În aceste condiții, prețul carburanților în Republica Moldova este tot mai aproape de costul pe care-l plătesc state europene bogate pentru benzină și motorină.

Astăzi, în Republica Moldova un litru de benzină costă aproximativ un euro, în dependență de cursul BNM. Spre exemplu în Polonia, cetățenii acestei țări scot din buzunare 1,18 cenți pentru un litru de benzină. Românii plătesc pentru benzina Super 95 1,2 euro, bulgarii 1,14 euro, iar cehii 1,25 euro.

În statele din zonă prețurile sunt chiar sub cele din Moldova. În Ucraina litrul de benzină costă 97 de cenți, în Georgia 84, în Rusia 62, în timp ce belarușii scot din buzunare doar 58 de cenți pentru un litru de benzină.

Moldovenii plătesc cel mai mult raportat la salariu

În aceste condiții, cetățenii moldoveni sunt nevoiți să scoată din buzunare cea mai mare parte din salariu pentru un plin de benzină, în raport cu orice stat din Europa.

Republica Moldova are în prezent cel mai mic salariu mediu net din Europa – 212 euro. Astfel, un moldovean pentru un plin de benzină (50 de litri), trebuie să scoată din buzunar 24% din salariu. Doar ucrainenii, care plătesc 23% din salariu pentru un plin de benzină se pot compara cu Republica Moldova, în rest diferențele fiind uriașe.

Astfel, un român scoate din buzunar 11% din salariu pentru un litru de benzină, un polonez va plăti 7,3%, iar un austriac 2,75%. Cel mai puțin în Europa sunt nevoiți să cheltuiască luxemburghezii – 1,65%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here