Prim-ministrul democrat Pavel Filip a transmis astăzi o solicitare către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în care cere lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife. Solicitarea acestuia a fost trimisă aproape simultan cu decizia majorității parlamentare, constituite în jurul PDM, de a respinge iniţiativa liberalilor şi a socialiştilor de a include pe ordinea de zi audierea ministrului Economiei, Chiril Gaburici, şi a directorului ANRE, Tudor Copaci, în legătură cu majorarea tarifelor la carburanţi.

În cererea sa, Filip se arată nedumerit de „condițiile care au dus la ultima majorare de tarife”. Astfel, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs.

„Chiar dacă Guvernul nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea preturilor la carburanți, prim-ministrul consideră că este important ca orice majorare de tarife să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”, conform serviciului de presă al Guvernului.

De asemenea, sursa citată anunță că premierul Filip a cerut ministerului Economiei, Chiril Gaburici, sa vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor.

De menționat că, majoritatea parlamentară a respins joi iniţiativa liberalilor şi a socialiştilor de a include pe ordinea de zi audierea ministrului Economiei, Chiril Gaburici, şi a directorului ANRE, Tudor Copaci, în legătură cu majorarea tarifelor la carburanţi.

ANRE a decis marți, 29 mai, să majoreze, în continuare prețurile la carburanți. Astfel, în perioada 30 mai – 12 iunie, benzina auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 va ajunge să fie comercializată la prețul de 19,79 lei pentru un litru, iar motorina la prețul de 17,75 lei pentru un litru. În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul benzinei auto Premium-95 cu cifra octanică de minimum 95 a crescut cu 64 de bani, în timp ce prețul motorinei s-a majorat cu 66 de bani.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here