Un protest împotriva scumpirilor masive a carburanților va avea loc sâmbătă, în capitală. Până la această oră mii de șoferi au anunțat că vor participa la manifestație.

Protestul urmează să înceapă sâmbătă, la ora 10:00, în Piața Marii Adunări Naționale. Până la această oră peste 1.300 de persoane și-au anunțat participarea.

Ultimele scumpiri ale carburanților au trezit mari nemulțumiri în Republica Moldova, în condițiile în care atât benzina cât și motorina au atins maxime istorie ce prețurilor în lei. 

Astfel, benzina a ajuns să coste 19,8 lei, iar pentru un preț de motorină moldovenii trebuie să scoată din buzunare 17,75 lei.

Creșterea este una fulminantă, în condițiile în care în mai puțin de un an de zile prețul benzinei s-a majorat cu aproape 4 lei (de la 16,02 lei în iunie 2017), iar prețul motorinei a sărit cu peste 3 lei (de la 15,58 lei în iunie 2017).

În aceste condiții, cetățenii moldoveni sunt nevoiți să scoată din buzunare cea mai mare parte din salariu pentru un plin de benzină, în raport cu orice stat din Europa.

Republica Moldova are în prezent cel mai mic salariu mediu net din Europa – 212 euro. Astfel, un moldovean pentru un plin de benzină (50 de litri), trebuie să scoată din buzunar 24% din salariu. Doar ucrainenii, care plătesc 23% din salariu pentru un plin de benzină se pot compara cu Republica Moldova, în rest diferențele fiind uriașe.

Astfel, un român scoate din buzunar 11% din salariu pentru un litru de benzină, un polonez va plăti 7,3%, iar un austriac 2,75%. Cel mai puțin în Europa sunt nevoiți să cheltuiască luxemburghezii – 1,65%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here