Rusia a interferat în repetate rânduri în alegerile recente din mai multe țări. Suedia este determinată să nu cadă victimă a acestui lucru.

Pe măsură ce campania pentru alegerile din Franța se intensifica, echipa președintelui de acum, Emmanuel Macron, susținea că a fost ținta unor știri false din mass media ruse și că a fost victima a sute, dacă nu mii, de cyber-atacuri din Rusia.

La Washington, au fost impuse recent, sancțiuni unui număr de 19 ruși, acuzați că au intereferat în alegerile din 2016 și de cyber-atacuri distructive.

Deși Kremlinul neagă interferința în alegerile străine, iar președintele Vladimir Putin spune că nu este nimic de discutat, îngrijorările persistă.

În Suedia, noul prim-ministru și parlament vor fi aleși în septembrie curent. Țara deja lucrează din greu pentru a se asigura că rezultatele vor fi departe de orice interpuneri, relatează BBC.

Dacă vor avea succes, eforturile sale vor servi ca ghid pentru alte alegeri, inclusiv pentru alegerile parțiale din SUA, care vor avea loc în noiembrie.

Cum va acționa Suedia?

Abordarea Suediei constă în colaborarea guvernului cu sectorul privat, cu companiile de social media, cu televiziunile și ziarele.

A fost creată o linie roșie pe facebook, unde oficialii vor putea raporta rapid paginile de Facebook false, care ar aparține guvernului suedez.

De asemenea, a fost lansat un program național de educație, în cadrul cărora elevii de liceu vor fi informați despre propagadă, iar o broșură care a fost distribuită în 4,7 milioane de case include sfaturi cu privire la identificarea surselor de dezinformare.

Suedia, o țară cu 10 milioane de oameni, are motive bune pentru a se pregăti serios.

În 2014, aceasta a devenit partener apropiat al NATO, organizație care consideră anexarea Crimeei de către Rusia ilegală.

Oficialii au raportat o creștere a numărului de hacking și răspândire a știrilor false. Scopul acestora este de a destabiliza societatea suedeză și de a propaga falsuri.

Văzând cum alegerile din Occident au fost ținta atacurilor hackerilor și a dezinformării, oficialii suedezi iau în serios posibilitatea implicării Rusiei în dezinformarea populației suedeze și, astfel, în fraudarea alegerilor din toamnă.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here