imagine simbol

Dacă în cadrul alegerilor parlamentare din toamnă voturile vor fi repartizate la fel ca în locale, atunci socialiștii ar fi avantajați clar de sistemul cu un singur tur, în timp ce introducerea unui al doilea tur ar echilibra balanța.

Promo-LEX a efectuat exerciții de simulare prin care scorurile electorale ale primilor doi concurenți au fost proiectate pe cele 11 circumscripții uninominale din Chișinău.

Astfel, dacă alegerile parlamentare șe vor deșfășura într-un singur tur de scrutin, atunci rezultatele proiectării denotă că, în 9 circumscripții din 11 în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, iar în 2 (doar cele din suburbii) – candidatul Platformei DA.

În aceste condiții avem situația când candidatul cu cel mai bun scor, (PSRM) care a acumulat 40,93% din voturi, reușește să adune în baza scrutinului majoritar cu un singur tur peste 81.82% din mandate în cele 11 circumscripții uninominale din capitală.

De cealaltă parte, în eventualitatea parlamentarelor cu două tururi de șcrutin, candidatul care a acumulat cele mai multe voturi la turul doi al alegerilor locale noi din mun. Chișinău (PPPDA) – 52,57%, reușește să-și adjudece 6 circumscripții, iar PSRM-ului i-ar reveni 5 circumscripții (cu 47,43% din voturi acumulate).

Concluzia este că alegerile în două tururi de scrutin asigură o transformare mai „justă” a voturilor în mandate raportate atât la scorul obținut în primul tur cât și al doilea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here