Deputata liberală, Alina Zotea, a depus o sesizare la Procuratura Generală și o interpelare la Ministerul Afacerilor Interne cu privire la sancționarea de către angajații Inspectoratului național de patrulare a taximetristului Vadim Todorov pentru faptul că avea lipit pe luneta automobilului cu care se deplasa inscripția ,,Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți”.

Potrivit deputatei, din declarațiile persoanei sancționate, se vede explicit că ceea ce a constituit temei pentru sancționarea șoferului reprezintă un autocolant lipit pe luneta automobilului cu inscripția în limba rusă ce în traducere în limba română semnifică ,,Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți”.

,,În conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 1227 din 27 iunie 1997, publicitatea (reclama) reprezintă informaţia publică despre persoane, mărfuri (lucrări, servicii), idei sau iniţiative (informaţie publicitară, material publicitar) menită să suscite şi să susţină interesul public faţă de acestea, să contribuie la comercializarea lor şi să ridice prestigiul producătorului. Respectiv, autocolantul lipit pe luneta automobilului cu inscripția ”Eu sunt împotriva creșterii prețurilor la carburanți” nu întrunește condițiile definite în legea menționată mai sus pentru a putea fi catalogată drept publicitate (reclamă) dar reprezintă exprimarea în public al dezacordului persoanei referitor la creșterea recentă a prețurilor pentru carburanți”, spune Zotea.

Aceasta consideră că acțiunile angajaților Inspectoratului național de patrulare au reprezintat un act de intimidare a cetățenilor având drept scop îngrădirea dreptului la libertatea de exprimare și încalcă flagrant prevederile art. 32 alin. (1) din Constituția Republicii Moldova prin care oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gândirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvânt, imagine sau prin alt mijloc posibil, precum și prevederile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 64 cu privire la libertatea de exprimare ce stipulează că orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, acest drept cuprinde libertatea de a căuta, de a primi şi de a comunica fapte şi idei.

Astfel, aceasta solicită examinarea sesizării și tragerea la răspundere în conformitatea cu prevederile art. 370 din Codul Penal al RM a angajaților Inspectoratului național de patrulare pentru abuzul și excesul de putere manifestat în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here